"Pieni ja äänekäs vähemmistö pilaa koko maan ilmapiirin" – tolkun ihmiset lanseerannut kirjailija toivoo kansanliikettä maltillisuuden puolesta

Jyri Paretskoi kannustaa ihmisiä löytämään myös niitä seikkoja, joista he ovat vastapuolen kanssa samaa mieltä. Hiljaa ei pitäisi kenenkään olla.

ilmiöt
Kaksi miestä tiukassa keskustelussa.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Kirjailija Jyri Paretskoin Iisalmen Sanomissa julkaistu kolumni Tolkun Ihmiset sai viikonloppuna liikkeelle melkoisen vyöryn. Maltillista yhteiskuntakeskustelua peräänkuuluttanutta kolumnia ehtivät hehkuttaa niin tasavallan presidentti Sauli Niinistö kuin maahanmuuttokeskustelun keskiöön viime viikolla joutunut jääkiekkoilija Teemu Selänne.

Kaiken saa tulkittua väärin, jos haluaa.

Jyri Paretskoi

Tolkun ihmisistä kohkaaminen on toki saanut liikkeelle myös kritiikkiä. Muun muassa Naisasialiitto Unioni kritisoi tolkun enemmistöksi itseään kutsuvaa väestönosaa siitä, että se hyväksyy hiljaa esimerkiksi väkivaltaisuudet, joita vähemmistö harjoittaa.

Paretskoi itsekin kertoo saaneensa kolumnista paljon palautetta ja luonnollisesti jonkin verran myös asiatonta sellaista.

– Mietin kirjoitusta tosi pitkään, ja ajattelin, että siinä ei voi olla mitään, minkä voisi käsittää väärin. Mutta olin luonnollisesti väärässä. Omasta ahtaasta näkökulmastaan kaiken saa tulkittua väärin, jos niin haluaa, Paretskoi harmittelee.

Tunnelma kärsii vihapuheesta

Kuinka hiljaisen enemmistön mielipiteet saataisiin paremmin esille? Paretskoi itse toivoo, että jokin ratkaisu löytyisi, sillä vallitseva tila rasittaa yhteiskuntaa.

– Tuntuu, että tässä tilanteessa pieni ja äänekäs vähemmistö pilaa koko maan ilmapiirin. Tolkun ihmisten pitäisi ymmärtää, että heitä on paljon, ja tuomitsemalla ylilyönnit he voivat vaikuttaa paljon siihen, millainen tunnelma maassa vallitsee.

Tuomitsemalla ylilyönnit voi vaikuttaa paljon siihen, millainen tunnelma maassa vallitsee.

Jyri Paretskoi

Voisiko sosiaaliseen mediaan perustaa kansanliikkeen, jossa toista kunnioittava keskustelija voisi esimerkiksi profiilikuvallaan viestittää olevansa tolkun tyyppi?

– Somehan on aika merkittävä tekijä, jos viesti saadaan siellä leviämään. Poliittista puoluettakin minua on pyydetty perustamaan, mutta siihen en ole ryhtymässä, Paretskoi naurahtaa.

Paretskoi toivoo, että nykyisessä tilanteessa, jossa kansa tuntuu lähes jakautuneen kahtia, ratkaisuja olisi hyvä hakea välillä myös yhteisymmärryksestä.

– Olisi hyvä miettiä, mistä asioista milloinkin puhutaan, ja mistä ollaan loppujen lopuksi samaa mieltä. Asioita, joissa ollaan lähellä toista, voi löytyä yllättävän paljon.