Korkeakoulut käyvät ulkomaalaisten opiskelijoiden kukkarolla – Tampere Helsinkiä huokeampi

Helsingin yliopisto ilmoitti lukuvuosimaksuista EU- ja ETA-maiden ulkopuolisille opiskelijoille viime viikolla. Muut korkeakoulut seuraavat perässä, sillä lain mukaan maksujen on astuttava voimaan heinäkuussa 2017.

Kotimaa
Opiskelija valitsee usein lähikorkeakoulun opinahjokseen. Kuvassa Tampereen yliopiston opiskelijoita.
Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Pirkanmaalaiset korkeakoulut vasta valmistelevat lukuvuosimaksujen käyttöönottoa. Helsingin yliopisto ilmoitti viime viikolla perivänsä EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta 10 000–25 000 euroa lukuvuodessa.

– Helsingin yliopisto on tehnyt sellaisen linjauksen, joka tulee ohjaamaan kaikkien muidenkin korkeakoulujen hinnoittelua, uskoo vararehtori Harri Melin Tampereen yliopistosta.

Lappeenrannan teknillinen yliopisto on aiemmin ilmoittanut perivänsä 10 000 euron maksua ulkomaisilta opiskelijoilta.

Eduskunta päätti EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevien lukuvuosimaksuista viime vuoden lopussa. Maksun alarajaksi linjattiin 1 500 euroa. Korkeakoulut saavat itse päättää lukuvuosimaksujen suuruuden.

Tampereen yliopistoissa hintalappu 10 000–16 000 euroa vuodessa

Pirkanmaan korkeakoulut arvioivat, että lukuvuosimaksujen hintahaarukka jää Tampereella alle Helsingin tason. Syynä on koulutusten erilainen luonne sekä pääkaupunkiseutua matalampi kustannustaso. Lukukausimaksut on otettava yliopisto- ja ammattikorkeakoululain mukaan käyttöön heinäkuussa 2017.

Helsingin yliopisto on tehnyt sellaisen linjauksen, joka tulee ohjaamaan kaikkien muidenkin korkeakoulujen hinnoittelua.

Harri Melin

Vararehtori Harri Melin arvelee, että lukuvuosimaksun hintalappu opiskelijalle sijoittuu Tampereen yliopistossa 10 000 ja 15 000 euron välille. Tampereen yliopistossa on tällä hetkellä 14 englanninkielistä tutkinto-ohjelmaa. Melinin mukaan kansainvälisiä tutkinto-ohjelmia on tarkoitus vähentää tulevaisuudessa.

Tampereen teknillisessä yliopistossa (TTY) on kahdeksan englanninkielistä tutkinto-ohjelmaa, joiden opiskelijoista 80 prosenttia tulee EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta. TTY:n vararehtori Mika Hannula kertoo, että opinahjo on suunnitellut lukuvuosimaksuksi 12 000–16 000 euroa.

TAMK Tampereen hintatasossa, HAMK ei vielä tiedä

Tampereen ammattikorkeakoulussa (TAMK) on kolme alempaan korkeakoulututkintoon johtavaa englanninkielistä koulutusta. Ylempiä kansainvälisiä korkeakoulututkintoja on toiset kolme. Neljännen ylemmän korkeakoulututkinnon valmistelu on vielä käynnissä. Korkeakoulupalveluiden johtaja Aura Loikkanen kertoo, että TAMK:ssa lukuvuosihinnoiksi on väläytelty 10 000–15 000 euroa.

Kansainvälisten asioiden päällikkö Marja Räikkönen sanoo, että lukuvuosimaksujen valmistelutyö on Hämeen ammattikorkeakoulussa (HAMK) vielä täysin kesken. Räikkönen ei lähde vielä arvioimaan, mihin opintojen hintalappu sijoittuu. HAMK:ssa on neljä alempaa kansainvälistä tutkintoon johtavaa koulutusta ja yksi ylemmän AMK-tason englanninkielinen koulutus.

Korkeakoulut uskovat, että kansainvälisten opiskelijoiden määrässä tapahtuu ensi vuonna notkahdus. Sitä yritetään paikata Euroopan sisäpuolelta tulevilla opiskelijoilla, joiden koulutus säilyy maksuttomana.