Kuuban presidentti Raúl Castro ensimmäisellä valtiovierailulla Euroopassa

Kaupan, investointien ja turismin lisääminen kiinnostaa sekä vierasta että ranskalaisia isäntiä. Ihmisoikeudet ovat vaikeampi keskustelunaihe.

Ulkomaat
Kuuban presidentti Raul Castro  (rivissä 2. vasemmalta) vierailulla Pariisissa 1. helmikuuta.
Kuuban presidentti Raul Castro (rivissä 2. vasemmalta) vierailulla Pariisissa 1. helmikuuta.Jacky Naegelen / EPA

Kuuban presidentti Raúl Castro on aloittanut maanantaina kaikkien aikojen ensimmäisen valtiovierailunsa Euroopassa. 84-vuotias Castro tuli Pariisiin yksityishenkilönä jo lauantaina, mutta maanantaina matka muuttui viisipäiväiseksi valtiovierailuksi, kun presidentti François Hollande otti virkaveljensä vastaan Kuuban väreillä koristellun Riemukaaren alla Pariisissa.

Yhdysvaltain mielenmuutos omissa Kuuban-suhteissaan mahdollistaa myös muiden länsimaiden lähentymisen. Ranskan valinta ensimmäiseksi valtiovierailukohteeksi on luonnollinen: Hollande teki valtiovierailun Kuubaan viime keväänä.

Hän oli ensimmäinen läntinen päämies, joka kävi Kuubassa sitten vuoden 1962, ja Ranskalla oli avainrooli Kuuban joulukuussa saamassa velkahelpotuksessa. Castron vastavierailun alla diplomaattilähteet kertoivat, että Pariisissa on luvassa uusi velkahelpotussopimus. Ranska on Kuuban suurin velanantaja.

Kuuban varaulkoministerin Rogelio Sierran mukaan maa toivoo, että Castron vierailu vahvistaa Kuuban ja Ranskan suhteita monipuolisesti niin politiikassa kuin kaupankäynnissä, investoinneissa ja kulttuurissa.

Rannat ja koulutettu työvoima kiinnostavat

Euroopan ja Yhdysvaltain yritykset valmistautuvat kilpailemaan Kuuban markkinoista, kun Yhdysvallat purkaa kauppasaartonsa. Kuubassa houkuttelevat muun muassa aurinkorantojen avaaminen massaturismille ja koulutettu työvoima. Hollande on kehottanut Yhdysvaltoja pikaiseen purkupäätökseen.

Kuuballa puolestaan on tarvetta uusille tulonlähteille, kun maan päätukija Venezuela on syvässä taloudellisessa ja poliittisessa kriisissä. Castron uskotaan allekirjoittavan Pariisissa sopimukset taloudellisen yhteistyön pääviivoista sekä turismista ja liikenteestä.

Kauppakeskusteluissa mailla on yhteneväiset tavoitteet, mutta ihmisoikeuskysymykset ja poliittisen opposition tukahduttaminen ovat hankalampi aihe. Pariisin diplomaattilähteiden mukaan nekin otetaan esiin. Tavattuaan Kuuban vallankumousjohtajan ja edellisen presidentin Fidel Castron Kuubassa viime toukokuussa Hollande sai kovaa kritiikkiä ihmisoikeusryhmiltä.

Lähteet: AFP, Reuters, AP