Ranskan presidentti armahti miehensä ampuneen naisen

Alkoholistiaviomies pahoinpiteli perhettään vuosikymmeniä.

Ulkomaat
Jacqueline Sauvagesta on tullut perheväkivallan symboli Ranskassa.
Jacqueline Sauvagesta on tullut perheväkivallan symboli Ranskassa. Philippe Renaud / EPA

Ranskan presidentti François Hollande on armahtanut kymmenen vuoden vankeuteen tuomitun naisen. 68-vuotias Jacqueline Sauvage ampui häntä vuosikymmeniä pahoinpidelleen miehensä kuoliaaksi vuonna 2012.

Harvinainen armahdus tarkoittaa, että Sauvage joutuu istumaan vankilassa yhteensä vain kolme vuotta. Hänet vapautetaan huhtikuussa.

Sauvagen tapaus on tullut viime vuosina hyvin tunnetuksi Ranskassa – yli 400 000 ihmistä on allekirjoittanut anomuksen hänen vapauttamisekseen.

Pojan itsemurha oli liikaa

Jacqueline Sauvage oli naimisissa Norbert Marot'n kanssa 47 vuotta. Marot oli alkoholisti, ja hän pahoinpiteli Sauvagen mukaan koko perhettä ja raiskasi sekä hänet että heidän kolme tytärtään.

Kun pariskunnan poika vuonna 2012 teki itsemurhan, Sauvage ampui miestään kolme kertaa selkään haulikolla.

Hänet tuomittiin murhasta kymmeneksi vuodeksi vankilaan. Tuomio on herättänyt paljon keskustelua itsepuolustusta koskevasta lakipykälästä Ranskassa. Ranskan lain mukaan puolustuksen on oltava suhteellinen väkivallantekoon, jotta se voidaan katsoa itsepuolustukseksi. Sen on myös oltava suora reaktio hyökkäykseen.

Sauvagen tapauksessa oikeus ei katsonut, että ampuminen oli suhteessa vuosien pahoinpitelyyn. Nyt presidentti on kuitenkin käyttänyt valtaansa lieventääkseen Sauvagen tuomiota.

François Hollande on käyttänyt oikeuttaan armahtaa vankeja vain kerran aikaisemmin. Silloin hän vapautti pankkiryöstäjän, joka oli viettänyt 38 vuotta telkien takana.

Lähteet: AFP