Koe uusi yle.fi

Tulevaisuuden bisneshain tunnistaa jo alakoulussa – intohimoinen halu vaurastua

Saako tehdä veropetoksen? Saako antaa kenkää, voiko olla työtön, kysyivät alakoulun oppilaat opettajalta, kun luokka oli lähdössä yrityskylä-koulutukseen. 6-luokkalaiset opettelevat Suomessa yhteiskuntataitoja ja yrittäjyyttä yrityskylissä. Ohjaava ammattilainen näkee heti, kenessä on potentiaalia tulevaisuuden bisneksentekijäksi.

talous
Lapsi kännykkä korvallaan.
Yle

Yhteiskunnan, talouden, työelämän ja yrittäjien oppimiskokonaisuuden tarina alkaa Suomessa vuodesta 2009. Pohjalaismaakunnissa yrityskylään on päästy päiväksi harjoittelemaan erilaisia ammatteja 2013 alkaen. Yrityskylä Pohjanmaan aluekoordinaattori Karoliina Karjala sanoo näkevänsä noin 5000 oppilasta lukuvuodessa.

Nykyiset 6-luokkalaiset ovat paljon paremmin perillä yhteiskunnasta kuin mitä me aikuiset samanikäisinä.

Aluekoordinaattori Karoliina Karjala Yrityskylä Pohjanmaa

– Nykyiset 6-luokkalaiset (12–13-vuotiaat) ovat paljon paremmin perillä yhteiskunnasta kuin mitä me aikuiset samanikäisinä. Varsinkin pienistä kouluista tulevilla on heti tietynlainen tatsi tähän hommaan. Moni tulee aamulla ensimmäisenä kättelemään tyyliin: Hei olen Saara ja tänään Atrian toimitusjohtaja, Karjala kertoo.

Tulevat yrittäjät myös erottuvat. Tai ainakin yrittäjältä vaadittavat ominaisuudet näkyvät toisissa paremmin kuin toisissa. Itseluottamus, oma-aloitteellisuus, idearikkaus, suunnitelmallisuus, rohkeus ja intohimoinen halu vaurastua pulpahtavat esiin jo muutaman tunnin aikana. Viimeksi Karjala kiinnitti huomionsa poikaan, josta joku firma saa vielä loistavan myyntitykin.

– Pojasta näkyi heti rohkeus. Hän sanoi, että on tehnyt markkinointisuunitelman tuotteelleen ja lähtee nyt myymään. Poika kierteli yrityskylän yritykset, kaupitteli tuotettaan etukäteen tekemillään mainoslauseilla. Oli selvästi perillä hinnoista, tiesi tuotteensa vahvuudet ja osasi markkinoida ne, kertoo Karjala.

Pojan luotsaama yrityskylän firma sai olla tyytyväinen. Päivän päätteeksi viivan alta löytyi kunnon voitto.

Erottuuko yrittäjän lapsi?

Pohjalaismaakunnissa on totuttu yrittämään ja yrittäjähenkisyys näkyy aluekoordinaattorin mukaan niin oppilaissa kuin opettajissa.

Uskon, että yrittäjien lapset osaavat arvostaa yrityskylässäkin enemmän rahaa ja palkkaa. He tietävät, että sen eteen joutuu tekemään kovasti töitä.

– Ollaan tosissaan ja aktiivisia tämän kanssa. Oppilailla perheen yrittäjätausta näkyy siten, että kotoa on tullut kovan työn tekemisen malli. Uskon, että yrittäjien lapset osaavat arvostaa yrityskylässäkin enemmän rahaa ja palkkaa. He tietävät, että sen eteen joutuu tekemään kovasti töitä.

Ennen yrityskylään tuloa opetellaan verot ja palkkaluokat, vastuut ja velvollisuudet. Ammatit valitaan tarjolla olevista etukäteen. Pohjalaismaakuntien yrityskylään on lähtenyt mukaan 20 yritystä ja julkista yhteisöä. Päivän mittaan saa palkkaa, jolla saa oikeasti ostaa yrityskylän kaupasta ja kahvilasta.

Koululaisten yhteiskunta pyörii vahvasti tietotekniikalla. Aluekoordinaattori Karoliina Karjala ihailee kuutosluokkalaisten digitaitoja ja asennetta.

– Hämmästyn usein heidän skarppiuttaan ja valveutuneisuuttaan. Ei tarvitse kantaa huolta, kun tällaisia tyyppejä kasvaa tässä maassa. Saamme olla ylpeitä näistä kuudesluokkalaisista!