1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tutkanpaljastimia päätyy nettikaupoista Suomeenkin – poliisi ei niele selityksiä

Tutkanpaljastimista kirjoitetaan usein sakkoja rajalla Suomeen matkustaville venäläisille autoilijoille, mutta esimerkiksi Kaakkois-Suomessa kiellettyjä laitteita löytyy suomalaisiltakin. Paljastinlaitteiden myyminen on kielletty Suomessa, mutta verkkokauppaan on vaikea puuttua.

Kotimaan uutiset
Poliisi ja tutka.
Simo Pitkänen / Yle

Lainvalvojien on vaikea puuttua tutkanpaljastimien nettimyyntiin. Laitteita, joilla on tarkoitus paljastaa poliisin liikennevalvonnassa käyttämät tutkat, ei saa myydä eikä käyttää tai edes pitää ajoneuvoissa. Tutkanpaljastimia myydään kuitenkin internetissä suomalaisille suunnatuilla sivuilla.

Poliisi löytää paljastimia liikennevalvonnan yhteydessä joko kielletyt laitteet paljastavalla tekniikalla tai pysäyttämällä tutkan kohdalla epäilyttävästi jarruttelevan kuljettajan.

Esimerkiksi Kaakkois-Suomessa rajavartiolaitos ottaa pois venäläisturisteilla havaitut tutkanpaljastimet, mutta poliisin mukaan laitteita löytyy muualtakin alueelta, sekä ulkomaalaisilta että suomalaisilta autoilijoita.

Nettimyyntiin on vaikea puuttua, kun toimija on ulkomailla.

– Perusongelma on se, että jos palvelin sijaisee muualla kuin Suomessa, siihen ei pääse käsiksi, arvioi kihlakunnansyyttäjä Mikko Sipilä.

Toisekseen tutkanpaljastimien käyttö ja myyminen ovat sallittuja joissakin maissa. Jos kauppaa tehdään tällaisesta maasta, suomalaisen lain kouran on hankala ulottua sinne.

– Jotta myyntiin päästäisiin puuttumaan, sen pitäisi olla rangaistavaa siellä, Sipilä jatkaa.

Sipilän pohtii, että ainoa taho, joka pystyisi periaatteessa estämään tutkanpaljastimien pääsyn maahan, on postitulli, mutta käytännössä teknisten laitteiden seulominen postipaketeista olisi mahdotonta.

Paljastinbisneksestä sakkoa ja rikoshyödyn menetys

Mikko Sipilä oli syyttäjänä viime vuonna Vantaan käräjäoikeudessa ja myöhemmin hovioikeudessa käsitellyssä jutussa, jossa syytettynä oli paljastinlaitteita Latviasta ostanut ja Suomessa myynyt suomalaismies.

Miestä syytettiin salakuljetuksesta, mutta ei tuomittu siitä. Käräjäoikeus tuomitsi miehen menettämään myynnistä saamaansa hyötyä yli 100 000 euron verran, mutta hovioikeus laski summan noin 36 000 euroon. Sakkoja hän sai paljastinlaiterikkomuksesta kolmisen tuhatta euroa.

Taskuun sujauttaminen ei auta

Ylikomisario Jari Strengell Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta ei osaa sanoa, onko kiinni jääneillä tutkanpaljastajien käyttäjillä taustallaan aiempia rikkeitä. Poliisin tuntuma on, että kyse ei ole kaikkein kuuliaisimmista kuskeista.

– Totta kai sellaisella ihmisellä, joka käyttää laitetta, on tapana ajaa kovempaa, rikkoa liikennesääntöjä esimerkiksi nopeuksien suhteen, Strengell toteaa.

Ylikomisarion mukaan tutkanpaljastimia yritetään piilotella autossa mitä ihmeellisimpiin paikkoihin. Jos laite taas on kiinnitetty kojetauluun, käyttäjä selittää yleensä sen olevan pois päältä.

– Ei sillä ole mitään merkitystä, kun ei sitä saa pitää siellä edes hallussa, Strengell muistuttaa.

Tutkanpaljastimen pitämisestä tai käyttämisestä ajoneuvossa voi tulla tuntuvat sakot. Jos laite on selvästi ollut käytössä, voidaan Strengellin mukaan siitä määrätä 20 päiväsakkoa. Hallussapidostakin ropsahtaa vähintään 16 päiväsakkoa.

Lue seuraavaksi