Hyvästi hiihto, nyt tulee retkiluistelu – aurinko ja jää saivat aikaan luistelubuumin

Retkiluistelusta on tullut Suomessa talvilajina hiihdon kilpailija. Luistelubuumi on niin suuri, että retkiluistimet on myyty monena talvena kaupoista loppuun ja harrastajamäärä on moninkertaistunut.

luonto
Retkiluistelua kauniissa talvisäässä.
Retkiluistelua Mikkelin Ristiinassa.

Yhä useampi vannoutunut hiihtäjä on löytänyt tänä talvena itsensä heiluttelemassa suksisauvoja ladun sijaan järven jäältä. Kun lunta on ollut liian niukasti kunnollisen hiihtoladun tekoon, mutta pakkasta on sitäkin enemmän, on luonto muovannut mahtavat mahdollisuudet harrastaa luistelua luonnonjäällä. Retkiluistelu kiinnostaakin jatkuvasti suurempaa joukkoa suomalaisia.

– On havaittavissa selkeästi, että retkiluistelun harrastajien määrä on noussut. Jo useana talvena retkiluistimet on myyty kaupoista loppuun alta aika yksikön ja Suomen Retkiluistelijat on yksi suurimmista Suomen Ladun jäsenyhdistyksistä, Suomen Ladun toiminnanjohtaja Eki Karlsson sanoo.

Retkiluistelun harrastuksekseen ilmoittaa tällä hetkellä 240 000 suomalaista. Suurimmat harrastajajoukot löytyvät Saimaan rannoilta, mutta laji on lyönyt itsensä läpi ympäri Suomen. Harrastajamäärä on nelinkertaistunut kymmenen vuoden aikana. Ruotsissa lajilla on harrastajia puoli miljoonaa eli saman verran kuin Suomessa on hiihtäjiä. Suomen Ladussa uskotaan, että harrastajamäärä kasvaa Suomessakin jatkuvasti ja yltää vielä hiihdon suosioon. Ruotsissa on jo nähty, miten vähälumisten talvien takia hiihdosta on tullut jatkuvasti hankalampaa, mutta samaan aikaan luisteluolosuhteet ovat monesti mainiot.

– Tämä laji on tullutkin Suomeen suomenruotsalaisten kautta. Nyt täytyy muistaa, että retkiluistelulla tarkoitetaan luonnonjäällä luistelua ilman, että jäälle on tehty mitään. Radalla tapahtuva luistelu ei ole retkiluistelua vaan matkaluistelua, Karlsson sanoo.

Itse voi päättää, kuinka paljon hikoilee

Alkujaan retkiluistelu onkin ollut erityisesti syysjäillä tapahtunutta seikkailua, jossa jään kantavuutta kokeillaan kepillä ja naskalit ovat ehdoton turvavaruste. Lajin jännittävimmät hetket koetaan epäilemättä tänäkin päivänä syysjäillä, mutta kansan suussa retkiluistelu tarkoittaa yhä useammin myös luonnonjäälle tehdyllä reitillä luistelua. Suurten vesistöjen halkomasta Itä- ja Kaakkois-Suomesta löytyy lukuisia kilometrien mittaisia luonnonjäälle tehtyjä reittejä vielä sittenkin, kun lumi on jo pitkään estänyt vapaan liukumisen mihin suuntaan tahansa.

– Minua kiehtoo yleensäkin ulkoilu ja ulkoilmassa kuntoilu, koska siitä tulee heti raikas olo, ja se saa hyvää mieltä aikaiseksi, kertoo Mikkelin Ristiinassa talkootyönä 15 kilometrin mittaista reittiä ylläpitävä Hannu Salmikunnas.

Salmikunnas on suorastaan ristiinalaisten sankari, sillä miehen hyvää hyvyyttään ylläpitämä luistelureitti on mustanaan väkeä viikonloppuisin. Reitti on yksi Suomen pisimmistä, sille vetää vertoja tiettävästi vain Rantasalmelta Punkaharjun Oraviin kulkeva paikallisten matkailuyrittäjien ylläpitämä maksullinen reitti. Kaikkiaan reittejä tehdään koko Suomessa järvien jäille 20-30 talvesta riippuen.

– Tämä on hieno laji, kun voi itse päättää tekeekö rankan vai kevyen lenkin. Tämä on helppoa puuhaa jos niin haluaa, mutta jos haluaa rasittavamman lenkin niin voi vähän vauhtia lisätä, Ristiinassa retkiluistimilla vauhtia potkiva Tuula Manninen kehuu.

Sekä Manninen että Salmikunnas ovat myös innokkaita hiihdon harrastajia, mutta tänä talvena Mikkelin korkeudella on voinut hiihtää kunnolla suurin piirtein viikon päivät koko talvena lumen puutteen takia.

– Sitä mekin olemme täällä puhuneet, että näinkö tässä käy, että hiihtäminen loppuu kokonaan ja siirrytään pelkästään luistelemaan. Mutta ei se huono ole, jos niinkin käy, Manninen sanoo.

Hiihdon kilpailijakin on säästä riippuvainen

Retkiluistelu on kuitenkin hiihdon tapaan täysin kelistä riippuvainen laji. Upeat aurinkoiset pakkaspäivät ovat houkuttaneet luistelijoita Etelä-Suomessa meren jäälle pitkin talvea ja Suomen Retkiluistelijat on varoitellut useampaan otteeseen painokkaasti, ettei meren jäälle ole kerrassaan lainkaan asiaa jään petollisuuden vuoksi. 300 kilometriä pohjoisempana Ristiinassa ei mönkijällä avatulla reitillä ole jäihin mulahtamisesta pelkoa, sillä jäätä on liki puoli metriä. Tilanne kuitenkin vaihtelee riippuen siitä, missä kulkee. Mannisella on kokemusta heikoistakin jäistä.

– Monta kertaa on jää ritissyt jalkojen alla, mutta kertaakaan ei ole jalat kastuneet. Paitsi viime perjantaina, mutta silloinkin oli vettä noussut jäälle niin paljon, että piti kerran käydä monot vaihtamassa.

Suomen Retkiluistelijat ja Suomen Ladun paikalliset yhdistykset ympäri Suomea järjestävät opastettuja retkiluisteluretkiä, joilla voi oppia miten jään kantavuutta voi arvioida ja miten pelastaudutaan jos jää pettää.

– Olemme järjestäneet kiertueita ympäri Suomea, ja selvästi näkee, että kysyntää esimerkiksi aloittelijakursseille riittää kysyntää, Karlsson kertoo.

Jäiden paksuuden lisäksi luonto asettaa muitakin haasteita.

– Luistelureitin ylläpitäminen on ehkä vieläkin haasteellisempaa kuin ladun. Tänään on mainio keli ja sileä jää, mutta viime viikolla jäälle ei ollut mitään asiaa, kun lämpötila oli monta astetta plussalla ja jäällä oli monta senttimetriä vettä. Ja jos märkä lumi pääsee jäätymään, niin siihen kohtaan ei kunnollista luistelureittiä enää saa mönkijällä puskettua, Salmikunnas sanoo.