Influenssarokote loppumassa Kuopiossa

Influenssarokotteet ovat olleet tänä vuonna niin kysyttyjä, että ne alkavat olla lopussa, kertoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Raija Savolainen Kuopion kaupungilta. Savolaisen mukaan syynä tähän on uutisointi influenssatilanteesta.

influenssarokotteet
Hoitaja annostelee ruiskuun.
Stefanos Rapanis / EPA

Influenssarokotteet ovat loppumassa Kuopiossa. Tartuntataudeista vastaavan lääkärin Raija Savolaisen mukaan rokote on ollut selvästi aikaisempia vuosia suositumpi. Rokotteen kävi hakemassa 25 000 ihmistä, mikä on viisi tuhatta enemmän kuin vuosi sitten.

– Jos vielä haluaa ottaa rokotteen, niin sitä voi kysyä. Jonkin verran rokotetta on vielä saatavilla, mutta joistakin paikoista, joissa rokotuksia annetaan, se on jo loppu. Apteekeista se on jo käsittääkseni loppunut, Savolainen sanoo.

Savolaisen mukaan median uutisointi on vaikuttanut influenssarokotteen kysyntään. Ihmiset ovat säikähtäneet uutisia siitä, että sikainfluenssa eli H1N1-influessavirus on vienyt työikäisiä ihmisiä tehohoitoon ja joitakin ihmisiä on kuollut influenssaan.

Pääkanta otetuissa näytteissä on ollut H1N1-virusta.

– Virus vei ihmisiä tehohoitoon myös viime vuonna, mutta silloin se ei noussut yhtä paljon otsikoihin. Mielestäni tämän vuoden tilanne ei ole vielä poikkeuksellinen. Sikainfluenssa huolestuttaa ihmisiä, koska se voi viedä myös perusterveitä tehohoitoon, Savolainen toteaa.

Rokotteesta voi olla vielä hyötyä

KYSin infektioyksikön ylilääkäri Irma Koivula arvioi, että Pohjois-Savossa ollaan nyt epidemian huippuvaiheessa tai kenties jo hieman laskuvaiheessa.

Myöskään Koivulan mielestä influenssatilanne ei ole erityisen poikkeuksellinen.

– Tällä hetkellä teho-osastolla on 2–3 potilasta. Tehohoitoa tarvinneissa, vajaassa kymmenessä potilaassa on ollut sekä kroonisia sairauksia omaavia että perusterveitä keski-ikäisiä tai sitä vanhempia. Ihan nuoria ei ole ollut tehohoidossa, Koivula sanoo.

Koivulan mukaan rokotteesta voi olla vielä hyötyä.

– Jos ei ole selvästikään altistunut taudille ja sitä ei ole ollut lähipiirissä, niin rokotteesta on hyötyä. Täytyy muistaa, että vasta-aineet ovat huipussaan vasta parin viikon päästä rokotuksesta, seuraavalla viikolla ei vielä välttämättä ole suojaa tautia vastaan.