Keskustan Hanna Kosonen: Koulutusleikkaukset eivät ole ainoa syy korkeakoulujen ahdinkoon

Hanna Kososen mielestä esimerkiksi Itä-Suomen yliopisto ei voi todistaa, että Savonlinnan opettajankouluslaitoksen siirto Joensuuhun toisi säästöjä.

Hanna Kosonen
Hanna Kosonen
Keskustan kansanedustaja Hanna Kososta haastattelee Elina Partio.

Keskustan kaakkoissuomalainen kansanedustaja Hanna Kosonen sanoo, että valtiolla pitäisi olla nykyistä vahvempi ohjausvalta yliopistoihin. Kososen mielestä tällöin voitaisiin taata se, että esimerkiksi opettajia tai lääkäreitä kouluttavia opiskelupaikkoja voitaisiin säilyttää ympäri Suomen.

– Yliopistojen tukemisen perusteet ovat tällä hetkellä vahvasti tutkimuspainotteisia eli tutkimuksen perusteella annetaan rahoitusta. Kuitenkin mielestäni asiaa pitäisi katsoa myös näiden alojen kautta, joita tarvitaan ympäri Suomen. Valtion pitäisi päästä ohjaamaan, missä esimerkiksi lääkäreitä tai opettajia koulutetaan, Kosonen perustelee.

Kososen mielestä hallituksen koulutukseen kohdistuvat leikkaukset eivät automaattisesti ole syynä korkeakoulujen ahdinkoon. Näin siitäkin huolimatta, että esimerkiksi Kososen kotikaupungissa Savonlinnassa sijaitsevaa Itä-Suomen yliopiston Savolinnan yksikköä uhkaa koko kampuksen alasajo. Itä-Suomen yliopisto on säästöpaineiden alla pohtinut Savonlinnan opettajankoulutusyksikön siirtoa Joensuuhun.

Tätä Kosonen ei suostu ottamaan hallituksen koulutusleikkausten piikkiin. Kososen mielestä Itä-Suomen yliopisto ei pysty osoittamaan, että Savonlinnan opettajankoulutuslaitoksen siirto toisi säästöjä.

– Jos Savonlinnan kampuksen tilannetta verrataan koulutusleikkauksiin, niin olen kysynyt suoraan yliopiston rehtorilta ja dekaanilta, että minkälaisia säästöjä tulisi Savonlinnan OKL:n siirrosta Joensuuhun. Siitä ei ole mitään laskelmia, että säästöjä tulisi. Eli tämä voidaan ottaa pois koulutusleikkauksista, Kosonen perustelee.

Kososen mielestä Savonlinnan yksikön säilyttäminen on tärkeää koko Suomen kannalta.

– Olen kerännyt adressin, jossa on 71 kansanedustajan nimet, ja aion kerätä niin kauan, että adressin allekirjoittaa yli 100 kansanedustajaa. Koko Suomen kannalta tämä on sen verran tärkeää, että olen nostanut tämän asian pääministeri Sipilälle, Kosonen sanoo.

Pääministeri Sipilä ei ole Kososen mukaan kuitenkaan vielä vastannut asiaan.