Hyppää sisältöön

Maailmankuulu balettiakatemia kiinnostui 12-vuotiaasta Pinjasta – ”Huikealtahan se tuntuu”

12-vuotias balettilupaus Pinja Rissanen on jo herättänyt kiinnostusta ulkomailla. Maailman arvostetuimpiin balettikouluihin kuuluva Vaganovan balettiakatemia kiinnostui lahjakkaasta tanssijasta hänen ensimmäisissä kansainvälisissä kisoissaan viime vuoden lopulla.

Seinäjokelainen Pinja Rissanen aloitti baletin nelivuotiaana. Kuusivuotiaana hän sai esittää sooloa, yhdeksänvuotiaana hän alkoi harjoitella kärkitossuilla ja nyt 12-vuotiaana hän on saanut kutsut tanssioppiin sekä maailmankuuluun Vaganovan balettiakatemiaan Pietariin että Pariisiin ja Baseliin.

Mikäli baletissa mielii menestyä, tietää se opintoja ulkomailla jo varhaisessa vaiheessa. Nuoresta iästään huolimatta Pinja tietää, mitä tulevaisuudelta – ja baletilta – haluaa.

– Kyllä minä siitä ihan uran teen. Kun olen pienenä aloittanut, niin kyllä jatkan mahdollisimman pitkälle, ellei loukkaantumisia tule, Pinja sanoo päättäväisenä.

”Baletti on ykkönen”

Pinjan kehitys baletissa on ollut huimaa. Rehtori, balettipedagogi Mila Miloff Miloffin Tanssiopistosta muistaa tytön lahjakkuuden näkyneen jo varhain.

– Viisivuotiaana hän muisti kaikki sarjat ja se on sen ikäiselle harvinaista. Kuusivuotiaana hän sai jo tehdä soolon ja 8-vuotiaana hän tanssi Klaaran roolin Pähkinänsärkijässä, Mila Miloff kertaa.

– Pinja on ehkä edennyt hieman muita nopeammin, myöntää myös Pinjan äiti Mari Rissanen. Hän kertoo, että varsinainen erityinen sykäys tanssiopintoihin tuli 9-vuotiaana.

– Huomattiin siinä vaiheessa, kun Pinja siirtyi kärkitossuihin, että tuli sellainen buusti, uusi into. Silloin tuntui siltä, että kärkitossuilla tanssiminen on Pinjan juttu, äiti sanoo.

Pinja harrastaa myös nykytanssia ja viulunsoittoa. Sydäntä lähinnä on kuitenkin baletti.

– Olen sitä pienestä asti harrastanut, joten kyllä baletti on ykkönen, Pinja sanoo.

Tanssioppiin ulkomaille?

Pinja Rissanen osallistui ensimmäisiin kansainvälisiin balettikilpailuihinsa viimevuoden lopulla Brysselissä ja Pariisissa. Belgiasta kotiintuomisina oli kultaa baletissa, hopeaa nykytanssista ja lisäksi Pinjan tanssima koreografia sai koreogarfioiden sarjassa pronssimitalin.

– Pinja sai palkinnoksi scolarshippejä ja niistä meidän mielestä merkittävin on kutsu Pietarin Vaganova Akatemiaan. Akatemian rehtori Nikolay Tsiskaridze kutsui Pinjan opiskelemaan Pietariin. Lisäksi tuli kutsu Baseliin ja Pariisin oopperan balettiin, Mari Rissanen kertoo.

– Ihan huikealtahan se tuntuu, kun tällaisia palkintoja ja menestystä tuli, että kyllä niissä haluaa käydä ja kokeilla, että millaista siellä on, Pinja toteaa.

Pinja Rissanen aloitti baletin nelivuotiaana. Kuva: Anne Rahjola / Yle

Myös Mila Miloff iloitsee suojattinsa menestyksestä.

– Vaganova harvoin kutsuu ketään, enkä ainakaan tiedä kutsuneen ketään näin nuorena, Mila Miloff kehaisee.

– Kyllä Pinja aika suuri lupaus on. Hän on niin nuori ja osaa kuitenkin jo tulkita tavalla, jolla vanhemmat tai aikuisetkaan ei välttämättä osaa. Mutta paljon töitä pitää vielä tehdä, Miloff sanoo.

Vielä on kuitenkin aikaista sanoa, milloin Pinja ulkomaille balettioppiin lähtee. Rissasen perheessä on neljä lasta, arki on lapsiperheelle tavanomaista haipakkaa harrastuksiin kuskaamisineen ja Pinjan menestys tuli yllättävän aikaisin.

Haluaisin päästä baletin huipulle. Olla kuuluisissa kouluissa ja esiintyä hienoilla lavoilla.

Pinja Rissanen, 12-vuotta

– Tosi moni asia on vielä auki ja paljon on käytännön järjestelyjä, että vielä on mahdotonta sanoa, mihin kaikkeen tämä johtaa, mutta mielenkiinnolla tulevaa odotamme. Yritämme järjestää niin, että Pinja Pietariin ja näihin muihinkin oppilaitoksiin pääsee, Mari Rissanen sanoo.

Varmaa on kuitenkin se, että Pinja New Yorkiin balettikilpailuun huhtikuussa, se tuli seuraksena Brysselin kilpailun voitosta.

Pinja tähtää huipulle

Pinja Rissanen tietää, että on valinnut vaativan lajin. Hän on valmis tekemään töitä unelmansa eteen ja tähtäin on korkealla.

– Haluaisin päästä baletin huipulle. Olla kuuluisissa kouluissa ja esiintyä hienoilla lavoilla, Pinja sanoo.

Tällä hetkeillä houkuttelevimmilta paikoilta tuntuvat Pariisin oopperan baletti ja Vaganova Akatemia. Roolien suhteen Pinja ei ole ronkeli. Mutta hetken miettimisen jälkeen nimeää sitten yhden suosikin.

– Kaikki roolit on tosi hienoja, haluaisin päästä esittämään kaikki. Pähkinänsärkijässä olen pääroolin jo päässyt tanssimaan, joten ehkä Prinsessa Ruusunen voisi olla sellainen, Pinja pohtii.

Aika näyttää, mitä tulevaisuus tuo. Mari Rissanen myöntää, että äitinä hieman huimaa, jos Pinja jo ihan näin nuorena lähtee ulkomaille sisäoppilaitokseen balettioppiin.

– Pinja on kuitenkin sen luonteinen, että hänellä on jalat tukevasti maassa. Hän ajattelee asioita järjellä. Ja sitten me Pinjan tukijoukot yritämme tukea häntä tällä vaativalla polulla, Mari Rissanen toteaa.

.
.