Laki: Jo kymmenvuotias selviää sairaana itsekseen – "On selvää, ettei pieni pärjää kovassa kuumeessa yksin"

Laki lähtee siitä, että 10-vuotias tai sitä vanhempi lapsi pärjää sairaana yksin kotona. Asiantuntija muistuttaa, että osa lapsista on neuvokkaita, mutta osa hätääntyy yksin ollessaan helposti. Työnantajan kanssa voi yrittää neuvotella palkattomasta vapaasta, etätöistä tai työvuorojen vaihdosta. Kun lapsi sairastaa yksin, hänelle on tärkeää antaa selkeät ohjeet.

Kotimaa
Elohopeakuumemittari näyttää 40 astetta.
Sami Pöntinen / Yle

Pientä, alle 10-vuotiasta lasta voi työsopimuslain mukaan jäädä hoitamaan neljäksi päiväksi kotiin. Useimmissa työehtosopimuksissa on myös sovittu, että kolme hoitopäivää voi pitää palkallisina.

Täytyy kerrata numerot, joihin voi soittaa ja kertoa, mitä tehdä, kun tulee kauhean paha olo.

Tatjana Pajamäki

10-vuotiaan tai sitä vanhemman kohdalla puolestaan oletetaan, että lapsi pärjää itsekseen. Jos kuume on korkealla tai pää oksennusvadissa, lapsi on monen vanhemman mielestä kuitenkin liian pieni sairastamaan itsekseen.

Lapsen näkökulmasta yksinolo ei ole 10-vuotiaalle kovin kipeälle lapselle ideaalitilanne, sanoo auttavien puhelimien päällikkö Tatjana Pajamäki Mannerheimin lastensuojeluliitosta.

– On ihan selvää, ettei pieni pärjää kovassa kuumeessa yksin koko päivää. Siellä täytyy olla joku, joka tilannetta tarkkailee.

Pajamäki muistuttaa, että lasten välillä on suuria eroja. Toinen pärjää jo pienenä itsekseen, mutta toinen hätääntyy yksin ollessaan helposti terveenäkin. Hän korostaa, ettei vanhemmilla monesti ole mahdollisuutta vaikuttaa töittensä järjestelyihin eikä turvaverkosta välttämättä löydy lapselle hoitajaa. Jos lapsi jää sairastamaan yksin, hänelle on annettava selkeät ohjeet.

– Pitää käydä tarkkaan läpi, miten päivä menee ja missä ovat välipalat, ruuat ja juomat. Täytyy kerrata numerot, joihin voi soittaa ja kertoa, mitä tehdä, kun tulee kauhean paha olo, Tatjana Pajamäki sanoo.

Etätöitä, vuoronvaihtoja, palkatonta vapaata

Vanhemmilla ei ole automaattista oikeutta ottaa myöskään palkatonta vapaata yli 10-vuotiaan lapsen hoitoon. Asiantuntijat kehottavat kuitenkin neuvottelemaan työpaikalla, jos lapsi on kovin kipeänä.

Olisiko loma, palkaton vapaa, etätyö tai vaikka työvuorojen vaihtaminen mahdollista?

Katja Leppänen

– Kannattaa kääntyä lähiesimiehen puoleen ja kysellä, mitkä olisivat mahdolliset työjärjestelyt. Olisiko loma, palkaton vapaa, etätyö tai vaikka työvuorojen vaihtaminen mahdollista, työlainsäädännön asiantuntija Katja Leppänen Elinkeinoelämän keskusliitosta EK:sta sanoo.

Lain mukaan työntekijällä on oikeus tilapäiseen poissaoloon myös pakottavan perhesyyn vuoksi. Tällä tarkoitetaan yleensä ääritilanteita, mutta EK:n asiantuntijalääkäri Jan Schugkin mielestä sitä voidaan soveltaa esimerkiksi influenssaa sairastavan lapsen pahimpiin sairauspäiviin.

– Jos kyseessä on vaikea infektio ja sairaus vaatii pakollista, välttämätöntä läsnäoloa, tätä voidaan ajatella, Jan Schugk sanoo.

Jotkut työntekijät itse "sairaina"

Jos työpaikka ei ole hirveän pieni, näistä on yleensä pystytty neuvottelemaan.

Erika Kähärä

Työympäristöasiantuntija Erika Kähärä Palvelualojen ammattiliitosta PAM:ista kertoo työnantajien suhtautuvan useimmiten joustavasti myös yli 10-vuotiaiden lasten hoitoon, jos sairaus sitä todella vaatii.

– Palkanmaksuhan on tässä yleensä poissuljettu aika selkeästi. Jos työpaikka ei ole hirveän pieni, näistä on yleensä pystytty neuvottelemaan, Erika Kähärä sanoo.

Kähärän mukaan lääkärintodistus voi selkeyttää tilannetta.

– Jos löytyy lääkärintodistus, niin kyllä se järkevällä neuvottelulla menee. Varsinkin jos lääkärikin vielä lausuu, että lapsi on sen verran pahassa kunnossa, että äidin tai isän olisi parempi olla kotona, Erika Kähärä toteaa.

Entä jos neuvottelut eivät työpaikalla onnistu eikä lähipiiristä löydy hoitajaa? Ajaako huoli lapsesta työntekijät väittämään, että he itse ovat sairaina?

– Tällaisiakin tilanteita on vastaan tullut. En kuitenkaan sanoisi sitä ilmiöksi, Katja Leppänen EK:sta toteaa.