Kuluttajaliittokin kiinnostui Carunasta: Mihin kaikki rahat korotuksista käytetään?

Suomen suurimman sähkösiirtoyhtiön Carunan ilmoittamat suuret hinnankorotukset ovat saaneet puhelimen soimaan myös Kuluttajaliitossa.Liiton juristit tutkivat parhaillaan millaisia neuvoja he voisivat antaa niille kuluttajille, jotka eivät aio korotuksia niellä.

politiikka
Juha Beurling.
Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling.Yle

Sähkönsiirtoyhtiö Caruna Oy on ilmoittanut korottavansa siirtohintojaan rajusti maaliskuun alussa.

Yhtiö on perustellut korotuksia sähkömarkkinalailla ja verkon suurilla kunnostustöillä. Myös maakaapelointi nielee rahaa.

Korotukset ovat laukaisseet käyntiin keskustelun siitä, miten suuria korotuksia monopoliasemassa oleva yhtiö voi tehdä.

Tähän asiaan kannatta nyt huolella paneutua ja pysähtyä, koska tässä on kyse myös periaatteesta.

Juha Beurling

– Jonkin on verran yhteydenottoja tullut. Tähän asiaan kannatta nyt huolella paneutua ja pysähtyä, koska tässä on kyse myös periaatteesta, painottaa Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling.

Hän mukaansa monopoliasemassa olevan Carunan välttämättömyyshyödyke eli sähkönsiirto vaatii nyt myös poliittisen näkökulman pohtimista.

– Voiko tällasia korotuksia tehdä ja jos voi, niin miten korotuksista saatuja taloudellisia voittoja hyödynnetään näissä yhtiöissä? kysyy Beurling.

Kuluttajaliiton pääsihteeri muistuttaa, että tyytymätön kuluttaja voisi käyttää normaalisti tässä tilanteessa valinnanvapautta ja valtaa, mikäli Caruna olisi normaaleilla markkinoilla toimiva yhtiö.

Nyt näin ei ole.

Käyttääkö Caruna rahat todella maakaapelointiin?

Millä tavoin Kuluttajaliitto kehottaa kuluttajia toimimaan, jos korotukset tuntuvat kohtuuttomilta?

– Juristimme paneutuvat parhaillaan asiaan. Selvitämme minkälaisia ohjeita yksittäiselle kuluttajalle voi tässä tilanteessa antaa ja toisaalta miten tähän asiaan pääsisi käsiksi kuluttajansuojan näkökulmasta.

Beurling kehottaakin nyt seuraamaan, mihin korotuksista tulevat rahat Carunassa lopulta käytetään. Menevätkö ne kaikki maakaapeloinnin lisäämiseen?

– Maakaapeloinnin lisääminen sinällään on kuluttajan etu, Beurling muistuttaa.

Entä jos näin ei käy?

– Silloin yritys on heikolla pohjalla.

Yhteydenotot yhtiöön lisäävät painetta

Sosiaalisessa mediassa Carunan ympärillä käy keskustelu kuumana ja muutaman aktiivit kehottavat ottamaan suoraan yhteyttä yhtiön johtoon ja purnaamaan korotuksista sinne.

Kyllä se ehdottomasti luo sellaista painetta, josta saattaa olla hyötyä.

Juha Beurling

Onko tällaisesta hyötyä?

– Kyllä se ehdottomasti luo sellaista painetta, josta saattaa olla hyötyä. Mutta en jättäisi tätä pelkästään sen varaan. Kyllä tähän pitää olla laajempi juridinen ja poliittinen tarkastelu.

Kannattaisiko olla nyt yhteydessä omiin alueen kansanedustajiin?

– Toki kansanedustajiin voi olla yhteydessä. He voivat toimia sen puitteissa, mitkä ovat eduskunnan toimivaltaan kuuluvia asioita. Tässä on monia ulottuvuuksia ja niitä nyt selvitetään. Poliittinen ja lainsäädännöllinen on niistä yksi.