1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Britannia antoi luvan ihmisalkioiden geenimuokkaukseen

Lupa koskee perustutkimusta, ei varsinaisia lapsettomuushoitoja, vaikka ne ovatkin perimmäinen tavoite. Tutkimuksessa käytetylllä menetelmällä voi puuttua yksittäisten geenien toimintaan.

Hedelmöittyneestä munasolusta jakaantunut alkio mikroskooppikuvassa. Kuva: Elise Tykkyläinen / Yle

Britannia on toisena maana maailmassa antanut tutkijalle luvan muokata ihmisalkioiden perimää. Francis Crick -instituutin tutkija sai luvan tutkimukseen, jossa pyritään selvittämään hedelmättömyyden ja keskenmenojen syitä.

Viranomaiset korostavat, että lupa koskee vain perustutkimusta, ei varsinaisia lapsettomuushoitoja. Alkiot tuhotaan kahden viikon sisällä tutkimuksesta. Ne ovat peräisin koeputkihedelmöityksistä, joihin osallistuneet pariskunnat eivät niitä enää tarvitse.

Luvan saanut lääkäri Kathy Niakan aikoo käyttää menetelmää, jolla kyetään aktivoimaan tai estämään alkion geenien toiminta heti hedelmöittymisen jälkeen. Hän haluaa nähdä, miten muutokset vaikuttavat istukaksi kehittyviin soluihin.

Noin puolet yhdynnässä tai laboratoriossa hedelmöittyneistä munasoluista ei ala kehittyä kunnolla. Syyksi epäillään viallista geneettistä koodia. Juuri tätä Niakan aikoo selvittää tutkimuksessaan, jonka hän aloittaa kevään aikana.

Tutkimusta tehdään täsmämenetelmällä

Tutkijayhteisössä Britannian päätöstä on kiitetty järjen voittona, mutta sen eettisyyden odotetaan herättävän myös epäilyksiä. Arvostelijat pelkäävät alkionmuokkauksen johtavan designvauvoihin, joille vanhemmat poimivat haluamiaan ominaisuuksia.

Kiinalaisen Guangzhoun yliopiston tutkijat julkaisivat viime keväänä tutkimuksen, jossa he kertoivat onnistuneensa ensi kertaa muuttamaan alkioiden perimää. Nuo tiedot aiheuttivat laajalti epäilyksiä tavoitteiden eettisyydestä.

Niakanin tavoin kiinalaistutkijat käyttivät Crispr-Cas9-tekniikkaa. Yhdysvalloissa Kalifornian yliopistossa kolme vuotta sitten esiteltyä Crispr-Cas9 (siirryt toiseen palveluun):ää on juhlittu tieteen riemuvoittona. Siitä toivotaan täsmävälinettä, jolla voidaan hoitaa perinnöllisiä sairauksia korjaamalla virheellisiä geenejä.  

Niakanin kaavailemasta tutkimuksesta kertoo laajasti muun muassa brittilehti The Telegraph (siirryt toiseen palveluun).