Hyppää sisältöön

Katsastusasema rokottaa rekisteröijiä lisämaksulla – Trafi torjuu ylimääräiset palvelumaksut

A-katsastus otti helmikuun alussa käyttöön uuden toimistopalvelumaksun sellaisissa rekisteröintiasioissa, jotka on mahdollista tehdä sähköisesti internetissä. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi muistuttaa, ettei rekisteröinteihin saa liittää omia lisämaksuja.

Kuva: Marja Väänänen / Yle

A-katsastus on ottanut käyttöön uuden toimistopalvelumaksun rekisteröintiasioissa. Kymmenen euron toimistopalvelumaksun joutuu yhtiön mukaan maksamaan, jos asiakas haluaa asioida A-katsastuksen toimipisteessä, vaikka rekisteröinti olisi mahdollista tehdä sähköisesti internetissä. 

Palvelumaksun taustalla on viime syksynä käyttöönotettu sähköinen rekisteröintimahdollisuus.

A-katsastuksen teknisen johtajan Hannu Pellikan mukaan toimistopalvelumaksu on otettu käyttöön, koska liikenteen turvallisuusvirasto Trafi alensi rekisteröintien palvelukorvaukset jopa puoleen.

– Pyrimme tällä palvelumaksulla takaamaan sen, että meillä olisi jatkossakin käytössä hyvä palveluverkosto, Pellikka sanoo.

Trafi: Ei ylimääräisiä palvelumaksuja

Lain kannalta toimistopalvelumaksu on vähintäänkin kyseenalainen. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi muistuttaa, että rekisteröintimaksujen suuruus on määritelty tarkoin Liikenne- ja viestintäministeriön asetuksessa, ja niihin sisältyvät myös kaikki rekisteröintiin liittyvät palvelumaksut.

– Rekisteröintiin ei saa lisätä tai periä mitään palvelumaksuja. Jos tämäntyyppisiä maksuja peritään, pitää niiden liittyä johonkin muuhun toimintaan, sanoo osastopäällikkö Toni Pallaspuro Trafista.

Uusi sähköinen järjestelmä mahdollistaa muun muassa vakuutuksen ottamisen rekisteröinnin yhteydessä. Pallaspuron mukaan muu toiminta voisi liittyä juuri liikennevakuutuksiin.

Palvelumaksua ei kuitenkaan saa periä, jos vakuutusasiat ovat kunnossa. Asiakkaalle asian pitäisi olla mahdollisimman yksinkertainen.

– Tässä pitää koko alan kehittymistä seurata, myös mahdollisia lieveilmiöitä, Pallaspuro sanoo.