Japanilainen vaginataiteilija jälleen oikeudessa – isot sakot uhkaavat

Vaginan muotoisen kajakin tehnyttä Megumi Igarashia syytetään säädyttömyydestä ja hänelle vaaditaan tuhansien eurojen sakkorangaistusta.

kulttuuri
Japanilaistaiteilija Megumi Igarashi lehdistötilaisuudessa Tokiossa 1. helmikuuta 2016.
Japanilaistaiteilija Megumi Igarashi lehdistötilaisuudessa Tokiossa 1. helmikuuta 2016.Toru Yamanaka / AFP

Taiteilija Megumi Igarashi saattaa saada tuntuvat sakot teoksestaan.

Igarashi pidätettiin ensimmäisen kerran vuonna 2014, kun hän yritti kerätä netin kautta rahaa valmistaakseen kajakin, jonka ulkonäkö perustuu taiteilijan 3D-skannatulle vaginalle. Yli 17 000 ihmistä kirjoitti Igarashia puoltavan addressin, ja taiteilija päästettiin vapaaksi muutaman päivän kuluttua.

Pari kuukautta myöhemmin Tokion poliisi pidätti Igarashin uudelleen. Hän oli jakanut CD-romeja, joiden avulla itse kukin pystyi tekemään kopion alkuperäisestä vaginakajakista. Igarashi sai arestia useiksi viikoiksi.

Igarashi, jonka taiteilijanimi on Rokude Nashiko, on käynyt melomassa (siirryt toiseen palveluun) vaginakajakillaan Tokion lähivesistöissä. Lisäksi hän on suunnitellut kirkkaanvärisiä maskotteja, joiden mallina on niin ikään ollut hänen oma vaginansa.

Sukupuolielimien esittäminen edelleen tabu

Tänään maanantaina syyttäjät vaativat Igarashille 800 000 jenin eli noin kuuden tuhannen euron sakkorangaistusta.

Igarashi itse on ollut asiassa hyvin päättäväinen.

– Jos minut todetaan syylliseksi, jatkan tietenkin taistelua. Ja siitä taistelusta tulee pitkä, taiteilija on todennut.

Igarashin puolustusasianajajan Takashi Yamaguchin mukaan suurehko sakko viittaa siihen, että kyseessä on ennakkotapaus ennen vuonna 2020 järjestettäviä Tokion olympialaisia. Vaginakajakin kaltaiset skandaalit halutaan pitää tapahtumasta mahdollisimman kaukana.

Igarashin tapaus on herättänyt runsaasti keskustelua japanilaisesta kaksinaismoraalista. Maa tunnetaan miljardien eurojen arvoisesta pornoteollisuudestaan, mutta sukupuolielimien kuvaaminen esimerkiksi taiteessa on edelleen tabu.