Hyppää sisältöön

Matti Vanhanen väläyttää satojen miljoonien lisäleikkauksia

Edessä on muutaman sadan miljoonan euron lisäsäästöt vuoteen 2019 mennessä, jos hallituksen neljän miljardin euron säästötavoitteet eivät totedu, arvioi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen. Säästötarve selviää viimeistään hallituksen kehysriihessä huhtikuussa.

Matti Vanhanen Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Jos hallitusohjelman tavoite neljän miljardin euron säästöistä vuoteen 2019 mennessä ei täyty nykyisillä toimilla, hallitus turvautuu kokoluokaltaan satojen miljoonien lisäleikkauksiin, toteaa eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.).

– Keskusta päähallituspuolueena pitää kiinni että neljän miljardin vaikutus pitää saada aikaan. Aika todennäköistä on että, kun neljästä miljardista päätetään monesta toimenpiteestä, kyllä siinä muutaman sadan miljoonan euron virhearvio voi olla.

Vanhanen ei määrittele tarkemmin, mistä rahat leikattaisiin. Kokonaisveroasteen nostaminen ei Vanhasen mukaan kuitenkaan ole vaihtoehto, koska verotusta on kiristetty viime vuosina.

– Kyse on nimenomaan säästöistä, siis leikkauksista. Veronkorotus ei ole säästö, hän sanoo.

Myös valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) arvioi viime viikolla, että lisäleikkauksia todennäköisesti tarvitaan. Stubbin mukaan arvonlisäveron korotus ei poissuljettu.

– Uskon että valtiovarainministerikin pitää kiinni siitä, että kokonaisveroaste ei nouse. Kokonaisverotus on kuin kiikkulauta, yksi vero nousee, toinen laskee, Vanhanen kommentoi.

Lisäleikkausten kokoluokka ja kohteet tarkentuvat huhtikuun kehysriihessä. Valtiovarainministeriö on antanut merkkejä siitä, etteivät hallituksen säästötavoitteet välttämättä täyty.

– Ei vaalikausi siihen [kehysriiheen] pääty. Vaikka näin kävisi, hallituksella on monta vuotta aikaa saada talous tasapainoon, Vanhanen lisää.

Yle kysyi eduskuntaryhmien puheenjohtajilta, mitkä asiat ovat kevään ykkösaiheita eduskunnalle. Esiin nousivat pakkolait ja turvapaikanhakijat.