1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirkkokunnat

Tuomiokirkon lattiassa havaittu pieni vajoama – lopulliset vauriot vielä selvittämättä

Kirkkosalin ja Kryptan välissä oleva laipio saattaa olla pahoin kastunut perjantaisen vesivahingon jäljiltä. Keskikäytävän lattiassa on havaittu pientä vajoamaa.

kirkkokunnat
Helsingin tuomiokirkossa tehtyjä tuhotöitä.
Varpu Helpinen / Yle

Helsingin Tuomiokirkon perjantaisen vesivyöryn aiheuttamia vaurioita selvitetään edelleen.

Muun muassa penkkien alalautoja on jouduttu repimään irti vaurioiden kartoittamiseksi. Lautojen takaa leijaili tänään ummehtunut tuoksu.

Tämän enempää penkkirivejä ei voi tässä vaiheessa purkaa, sillä keskiviikkona valtiojohto istuutuu penkeille valtiopäivien ekumeeniseen jumalanpalvelukseen.

– Päällisin puolin kaikki näyttää normaalilta, mutta totuus on varsin kostea, Helsingin seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Kai Heinonen sanoo.

Vettä tulvi lattialle kaksi kuutiota minuutissa

Vika sammutusjärjestelmässä suihkutti kirkon lattialle vettä myöhään perjantai-iltana vajaan tunnin ajan. Vettä ryöppysi alas koillistornista kaksi kuutiota minuutissa.

Keskikäytävän lattiassa on sen jälkeen havaittu pientä vajoamaa.

– On oletettavaa, että kirkkosalin ja sen alapuolella olevan Kryptan välinen laipio ja siinä oleva eriste on massiivisesti kostunut. Selvitämme parhaillaan mitä materiaalia eristeenä on käytetty, ja kuinka alue on mahdollista saada kuivaksi, Kai Heinonen sanoo.

Kirkkosalin taide-esineet ja urut eivät vaurioituneet.

Eristeenä on saatettu käyttää muun muassa sammalta

Helsingin hiippakunnan pääkirkko on valmistunut vuonna 1852. Kirkon rakentamisen aikoihin rakennusten eristeenä käytettiin muun muassa sammalta. Vielä ei tiedetä, mitä välipohjassa on.

Kirkosta on olemassa rakennuspiirrustukset, mutta ne eivät ole tarkkoja.

Välilaipion kuivaaminen voi olla hankala prosessi.

– Ihan noin vaan lattiaa ei voi avata yhdestä Suomen tarkimmin varjellusta suojelukohteesta, Kai Heinonen sanoo.

Kirkkosalin alapuolella oleva Krypta pysyy suljettuna toistaiseksi turvallisuussyistä. Tilasta on katkaistu sähköt oikosulkuriskin vuoksi.

Lue seuraavaksi