1. yle.fi
  2. Uutiset

Älä heitä mummon kutomaa villasukkaa roskiin – kampanja kerää neuleet käsitöiden materiaaleiksi

Nykyihminen kyllästyy vaatteisiin nopeasti. Neulekeräyskampanja kerää hylätyt villavaatteet jatkojalostusta varten.

ilmiöt
Villasukka, joka on menettänyt parinsa elämän myrskyissä
Mauri Tikkamäki / Yle

Vuoden alusta voimaan tullut jätelaki kieltää tekstiilijätteen toimittamisen kaatopaikkalle. Tämä on iso muutos, sillä ennen lain voimaantuloa yksityisten ihmisten vanhoja vaatteita ja muita tekstiileitä on päätynyt kaatopaikoille vuosittain yli 54 miljoonaa kiloa.

Neuvontapäällikkö Eija Pettersson Taito Pirkanmaan tiloissa Verkarannassa.
Eija Pettersson kertoo, että käsityöihmiset ovat löytäneet kierrätysneulesita tehhdyn huopakankaan.Mauri Tikkamäki / Yle

Uuden lain myötä tekstiilit päätyvät yhä useammin polttoon. Mutta myös kierrätykseen halutaan vauhtia. Yksi vauhdittajista on helmikuun alusta alkanut valtakunnallinenGreen Craft -neulekeräyskampanja (siirryt toiseen palveluun). Kerätyt tekstiilit jalostetaan huoparulliksi janakkalalaisessa perheyrityksessä Dafecorissa, joka valmistaa tuotteita muun muassa tekstiiliteollisuuden ylijäämästä ja armeijan ja hotellien poistotekstiileistä.

Kierrätystekstiileistä tehty huopa taipuu vaikkapa laukuiksi, tossuiksi tai tyynynpäällisiksi. Tällä tavoin sukan elämä saa jatkoa.

– Huopakangas oli esillä valtakunnallisesti Käden Taito -messuilla ja se herätti heti käsityöihmisten kiinnostuksen, kertoo neuvontapäällikkö Eija Pettersson Taito Pirkanmaasta, joka ottaa vastaan käytettyjä neuleita toimipisteessään Tampereen Verkarannassa.

Taitoyhdistykset ovat mukana kampanjassa ympäri Suomen. Keräykseen kelpaavat puhtaat neuleet, esimerkiksi sukat ja villapaidat.

Kuluttajalla on vielä paljon opittavaa

Kuvassa koppa, rasia ja tyynynpäällinen kierrätyshuovasta tehtyjä
Huopa taipuu mm. koreiksi, tyynynpäällisiksi ja laukuiksi.Mauri Tikkamäki / Yle

Neulekeräyskampanjaan osallistuvan kierrättäjän tulee lajitella villa ja villasekoitteet omiin pusseihin. Vaatteista pitää poistaa napit, vetoketjut ja kuminauhat.

Oma lukunsa ovat kovitetut ja pinnoitetut kankaat.

– Nykyaikainen työvaate on sinänsä kestävä, mutta sitä on vaikea kierrättää, sanoo Eija Pettersson.

Myöskään venyvät ja tuotannossa kiertyvät kankaat eivät kelpaa neulekeräykseen. Vaikka sukkahousuista saa tehtyä kaikkea ritsasta kaulapussiin, huovan raaka-aineeksi ne eivät käy.

Tekstiilien keräyskampanja kestää 13. helmikuuta saakka. Taitoyhdistysten (siirryt toiseen palveluun) toimipisteitä on kymmeniä eri puolilla Suomea.

Lue seuraavaksi