1. yle.fi
  2. Uutiset

Tampereen Teiskon bussilippujen hinnoista kantelu oikeuskanslerille

Tampereen seudun uudet vyöhyketariffit närästävät Teiskossa, jonne on matkaa keskustasta pisimmillään yli 40 kilometriä. Teiskolaisten oikeuskanslerille tekemän kantelun mukaan vyöhyketariffi asettaa saman kunnan alueella asuvat eriarvoiseen asemaan.

Teisko
Linjan 90 bussi saapuu pysäkille Teiskon kirkolla.
Petri Aaltonen / Yle

Tampereen keskustasta Teiskon pohjoisosiin on päässyt samalla hinnalla kuin Hämeenkadun päästä päähän. Uusi vyöhykejärjestelmä tuo kuitenkin muutoksen 6. kesäkuuta alkaen.

Uudistuksen jälkeen esimerkiksi moni Teiskossa asuva tamperelainen joutuu maksamaan viiden maksuvyöhykkeen taksan, matkakortin arvolipulla 5,85 euroa. Nyt kertamaksu on 1,80. Ei ihme, jos varsinkin pienituloista närästää.

Teiskolaiset ovat nyt kannelleet Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan päätöksistä. Keskeinen peruste on, että vyöhyketariffi asettaa saman kunnan alueella asuvat eri asemaan. Lisäksi viitataan mm. kaupungin kestävän kehityksen linjauksiin.

Pienituloisen liikkuminen vaikeutuu

Asian toinen puoli on, että saman taksan joutuu maksamaan vastaavalla etäisyydellä muissakin seutuliikenteen kunnissa. Niissä on kuitenkin totuttu paremmin siihen, että pitempi matka maksaa enemmän kuin lyhyt.

Teiskossa eivät monet tällaista rinnastusta hyväksy. Teiskolaiset ovat jo pitkään puhuneet halvemman joukkoliikenteen puolesta. He muistuttavat, että erityisesti pienituloisen ikäihmisen matka lääkäriin ja hoitoihin vaikeutuu. Moni saattaa jättää terveydelle tärkeitäkin käyntejä väliin, jopa eristäytyä kotiinsa.

Lisäksi bussimatkojen hinnankorotus voi lisätä yksityisautoilua ja näin myös liikenteen saastepäästöjä.

Lue seuraavaksi