Elinkeinoministeri Rehn väläyttää kattoa sähkön siirtohintojen koville kertakorotuksille

Elinkeinoministeri Olli Rehnin mukaan osa viime aikoina ilmoitetuista sähkön siirtomaksujen nostoista vaikuttaa kohtuuttomilta.

talous
Elinkeinoministeri Olli Rehn eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 3. marraskuuta.
Elinkeinoministeri Olli RehnAntti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Energia-asioista vastaava elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) kertoo pyytäneensä sähkömarkkinoita valvovalta Energiavirastolta selvityksen siirtomaksujen korotuksista.

– Arvioimme sitä, mitä mahdollisuuksia tässä on toimia. Yksi harkittavana oleva vaihtoehto on se, että voidaanko kertakorotuksille panna jonkinlainen katto tai maksimi, Rehn sanoo Ylen haastattelussa.

Rehn sanoo pyytäneensä Energiavirastoa selvittämään, millä perusteilla sähköverkkoyhtiöt ovat päätyneet näin roimiin hinnankorotuksiin. Selvitys valmistuu viikon puolivälin tienoilla.

Monet kotitaloudet ovat tyrmistyneet saatuaan sähköverkkoyhtiöiltä ilmoituksen tuntuvista korotuksista sähkön siirtohintoihin.

Esimerkiksi sähköverkkoyhtiö Carunan siirtolaskun verollinen loppusumma nousee keskimäärin 27 prosenttia. Kyse on siirtohintojen korotuksen keskiarvosta, joten hinnan nousu voi joillakin Carunan asiakkailla olla selvästi tätä suurempi. Carunalla on yli 600 000 asiakasta eri puolella Suomea.

Sähköverkkoyhtiöt ovat puolustaneet hinnankorotuksia mittavilla investointiohjelmilla. Yhtiöt joutuvat uusimaan sähköverkkojaan, jotta ne sietäisivät nykyistä paremmin myrskytuhoja.

Sähköverkot pääomasijoittajille

Caruna osti sähköverkkoliiketoiminnan valtionyhtiö Fortumilta vuonna 2014. Caruna on pääasiassa ulkomaisten sijoittajien hallussa. Yle kertoi sunnuntaina, että yhtiön omistukset ja rahavirrat kulkevat veroparatiisissa toimivan holdingyhtiön kautta.

Tämän takia yhtiö maksoi vuonna 2014 yli 50 miljoonan euron liikevoitostaan vain 1,6 prosenttia yhteisöveroa.

– Silloin kun verkot myytiin, yhtiölle tuli vahva ulkomainen omistus. Niiden veronmaksuvalmius ei ole ehkä ihan sitä luokkaa kuin suomalaisena toivoisi, Rehn asettelee sanojaan.

Kysymykseen siitä, oliko Fortumin sähköverkkojen myynti aikanaan virhe, ministeri vastasi näin.

– Nämä aikalailla kohtuuttomat hinnankorotukset herättävät perusteltuja kysymyksiä siitä, oliko tämä viisas ratkaisu. Nyt meillä on kuitenkin (sähkömarkkina-) lainsäädäntö voimassa vuodelta 2013, katsotaan mitä sen puitteissa voidaan tehdä.