Hyppää sisältöön

Turvapaikanhakijoiden vapaaehtoistyöstä päiväkodeissa nousi kohu – säännöllinen toiminta päätettiin lopettaa

Turvapaikanhakijoita on toiminut syksystä alkaen avustavissa tehtävissä Mikkelin päiväkodeissa. Nyt heidän säännöllinen vapaaehtoistoimintansa loppuu kaupungin saatua kielteisen palauteryöpyn asiasta. Tilalle suunnitellaan vierailukäyntejä.

Kuva: Henrietta Lehtinen / Yle

Mikkelin Suonsaaren vastaanottokeskuksesta lähti aamulla viisi turvapaikanhakijaa vapaaehtoistöihin Mikkelin päiväkoteihin. Huomenna he eivät päiväkoteihin enää palaa, sillä Mikkelin varhaiskasvatusta johtavat virkamiehet päättivät lopettaa toiminnan.

Ylen uutisoitua turvapaikanhakijoiden harjoittamasta vapaaehtoistyöstä Mikkelin päiväkodeissa kaupungin virkamiehet alkoivat saada palautetta asiasta yli kunnan rajojen.

– Palaute oli tiukkasävyistä ja kysyvää. Meiltä on kyselty, eikö vapaaehtoistyöntekijöillä ole rikosrekisteriotteita. Koska turvapaikanhakijat eivät ole päiväkodeissa työ- tai virkasuhteessa, ei sovelleta lakia lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä, vaan lakia lasten kanssa toimivien vapaaehtoisten rikostaustan selvittämisestä. Rikosrekisteriote voidaan pyytää myös vapaaehtoisilta, mutta se kertoo vain Suomessa eletystä ajasta, ei aikaisemmasta historiasta muualla, Mikkelin kasvatus- ja opetusjohtaja Seija Manninen kertoo.

Mannisen mukaan vapaaehtoistyöntekijöiden työn lopettamisella haluttiin taata luottamuksen säilyminen kotien ja päiväkotien välillä. Mikkelin varhaiskasvatuksen virkamiehet ja Suonsaaren vastaanottokeskuksen johto aikovat kuitenkin jatkaa neuvotteluja yhteistyöstä vastaanottokeskuksen ja päiväkotien kanssa.

– Turvapaikanhakijat voivat toimia tilapäisinä vierailijoina kertomassa oman maansa kielestä ja kulttuurista ja turvapaikanhakijan arjesta, mutta eivät säännöllisinä vapaaehtoistyöntekijöinä. Halusimme varmistaa, että mitään ikävää ei tapahdu, vaikka kaikki palaute, mitä näistä työntekijöistä on tullut, on ollut pelkästään positiivista. Heistä on ollut oikeasti apua ja heillä on ollut hyvä asenne sekä lapsia että päiväkodin aikuisia kohtaan.

Kolmessa eri päiväkodissa työskennelleet nuoret aikuiset turvapaikanhakijat ovat toimineet päiväkodin henkilöstön ohjauksessa.

– He eivät ole olleet koskaan kaksin lasten kanssa, Manninen kertoo.

Vapaaehtoistyöntekijöitä ollut syksystä lähtien avustavissa tehtävissä

Suonsaaren vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijoita on ollut avustavissa tehtävissä päiväkodeissa syksystä alkaen. Päiväkodeissa he ovat toimineet lähinnä tulkkausapuna ja auttaneet pienempiä sisaruksiaan kotoutumaan.

– Näyttää siltä, että näiden nuorten kotoutumisen tukeminen päättyy tältä kohdin tähän. Asia täytyy käsitellä tänään yhdessä meidän opetuksesta vastaavan ohjaajamme ja näiden nuorten kanssa, Suonsaaren vastaanottokeskuksen johtaja Heikki Väätämöinen kommentoi asiaa.

Väätämöinen myöntää olevansa pettynyt palauteryöppyyn ja siihen, että turvapaikanhakijoiden vapaaehtoistyö ainakin nykyisessä muodossaan päiväkodeissa päättyy.

– Valitettavaa tässä on se, että suurella osalla lausujista ei ole mitään kuvaa siitä, minkälaiset ihmiset meillä on siellä harjoittelussa. Saimme hirvittävän hyvän alun sekä koulutoimen että terveydenhuollon puolella, ja kaupunki on suhtautunut varsin avoimesti tällaisiin ideoihin. Harmittaa näiden nuorten puolesta sekä sitten tietysti niiden työyhteisöjen puolesta, missä nämä ihmiset ovat päässeet olemaan mukana.