Taysin puhelinyhteydet varmistettu moninkertaisesti, kaupalliset verkot heikoin lenkki

Telia-Soneraa tammikuussa vaivannut laaja yhteysongelma herättää laajaa huolta sairaaloissa. Tampereen yliopistollisessa sairaalassa kaupallista matkapuhelinverkkoa käytetään vain varajärjestelmänä, mutta operaattorien tiukempi valvonta toivotetaan tervetulleeksi.

Tampereen yliopistollinen sairaala
Langaton puhelin Tampereen Yliopistollisessa keskussairaalassa.
Katso linkistä Pirkanmaan TV-uutisten juttu kännykkäverkon ongelmista ja niiden aiheuttamista turvallisuusriskeistä.

Kun puhelin pirahtaa Tampereen yliopistollisessa sairaalassa, puhelinliikenne kulkee talon sisäisen verkon kautta. Tarvittaessa otetaan käyttöön myös Virve-viranomaispuhelimet sekä perinteiset lankapuhelimet.

Kaupallista matkapuhelinverkkoa Taysissa hyödynnetään vain varajärjestelmänä. Taysin sairaalainsinööri Markus Markkinen kertoo, että perusta Taysin sisäiselle verkolle on rakennettu jo 1990 luvulla. Päivitettynä se toimii edelleen hyvin.

Viestintävirastolta pitäisi tulla enemmän valvontaa ja vaatimuksia teleoperaattoreille.

Markus Markkinen

– Potilashoito on irrotettu kaupallisesta verkosta. Olemme halunneet säilyttää riippumattomuuden, juuri tällaisten tilanteiden varalla, kuin mikä Telia-Soneralla oli.

Markkisen mukaan Telia-Soneraa tammikuussa vaivannut laaja yhteysongelma herättää kuitenkin huolta myös Taysissa. Markkinen yhtyy vaatimuksiin teleoperaattorien tiukemmasta valvonnasta.

– Tällaista ei saisi tapahtua. Ylemmältä taholta, viestintävirastolta pitäisi tulla enemmän valvontaa ja vaatimuksia teleoperaattoreille. Pitäsi olla myös sanktioita.

Vaaratilanteet todellisia

Kaikissa sairaaloissa yhteyksiä ei ole varmistettu yhtä hyvin kuin Tampereella. Esimerkiksi Soneran tammikuisen katkon aikana potilaat uhkasivat jäädä ilman lääkäriä Mikkelin keskussairaalassa.

Milkkelissä lääkärien puhelinten SIM-kortit vaihdettiin toiselle operaattorille, mutta vaihto ei takaa toimintavarmuutta; viiden viime vuoden aikana vikoja on ollut kaikilla operaattoreilla ja laajojen vikojen määrä on pysynyt suhteellisen tasaisena.

Yhä suurempi osa kuluttajien ja yritysten käyttämistä palveluista on nykyään mobiilissa, joten matkapuhelinverkkohäiriöt tekevät meistä entistä haavoittuvampia.

Asiantuntijan mukaan Suomessa luotetaan jo liikaa matkapuhelinverkon toimivuuteen. Tietoliikennetekniikan professori Jukka Lempiäinen perää selvitysryhmää miettimään, miten yhteiskunnan kriittisimmät toiminnot turvataan häiriöiden varalta.

Lempiäisen mukaan nollatoleranssin vaatiminen ei ratkaise tilannetta, koska kukaan ei voi taata verkkojen vioittumattomuutta.