Vannesaha lyhensi työntekijän peukaloa – työnjohtajalle sakot

Lihan- ja marjanjalostajayhtiö Polarican työnjohtaja on tuomittu sakkoihin työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta Lapin käräjäoikeudessa. Tuomio tuli työtapaturmasta, jossa työntekijän peukalo lyheni osuttuaan vannesahan terään.

työnjohtajat
Rovaniemen oikeustalo ja Lapin käräjäoikeus.
Työtapaturma sattui Polarican tehtaalla runsaat kaksi vuotta sitten.Marjukka Talvitie / Yle

Tapaus sattui Rovaniemellä Polarican tiloissa lokakuussa 2013. Työntekijä oli sahannut poron potkalihoja vannesahalla. Potkaluu oli tökännyt epätasapainossa olleen pöytätason reunaan, heilahtanut hallitsemattomasti eteenpäin ja työntekijän oikean käden peukalo oli osunut vannesahan terään. Peukalo oli lyhentynyt 0,7 senttiä siten, että sormen luu oli tullut näkyviin.

Syyttäjä vaati työnjohtajalle ja tehtaanjohtajalle rangaistusta työturvallisuusrikoksesta sekä vammantuottamuksesta. Syytetyt kiistivät syytteet.

Lapin käräjäoikeus katsoi työnjohtajan syyllistyneen syytteessä lueteltuihin rikoksiin. Tuomioksi tuli kymmenen päiväsakkoa, josta maksettavaa kertyi 230 euroa. Käräjäoikeuden mukaan työntekijälle tapahtuneen tapaturman vaara on ollut kohtuudella työnjohtajan ennakoitavissa.

Oikeus ei kuitenkaan pitänyt työturvallisuusriskiä niin ilmeisenä, että työnjohtajan voitaisiin katsoa menetelleen tahallisesti. Hänen olisi oikeuden mukaan kuitenkin pitänyt vannesahan tason epätasapainosta kuultuaan ryhtyä tarpeellisiin toimenpiteisiin sen korjaamiseksi ja vaaran poistamiseksi.

Käräjäoikeus hylkäsi tehtaanjohtajan syytteet. Käräjäoikeuden mukaan asiassa jäi näyttämättä se, että tehtaanjohtaja olisi ollut tietoinen vannesahan tason puutteellisesta kunnosta.

Lapin käräjäoikeuden tuomiosta voi vielä valittaa Rovaniemen hovioikeuteen.