Keski-Porin seurakunta antaa äänen evoluution vastustajille

Keski-Porin evankelis-luterilainen seurakunta järjestää tilaisuuden otsikolla "Raamatun luomiskertomus – tarua vai totta?". Tilaisuudessa luennoi kaksi tunnettua suomalaista evoluution vastustajaa, joiden käsitykset poikkeavat vahvasti myös kirkon nykyisistä käsityksistä.

Kuva: Nea Hakamäki ja Ellen Rautava / Yle

Keski-Porin luterilainen seurakunta on päättänyt järjestää kirkon nykyoppeihin ja erityisesti tieteen tuloksiin hieman erikoisesti soveltuvan tilaisuuden. Seurakunta on kutsunut kaksi tunnetuinta suomalaista evoluution vastustajaa eli kreationistia luennoimaan seurakuntalaisille.

Luennoitsijat ovat kristillisdemokraattinen poliitikko ja lääkäri Pekka Reinikainen sekä bioprosessitekniikan emeritusprofessori Matti Leisola, jotka ovat molemmat tunnettuja puhujia eräiden herätysliikkeiden piirissä.

Kaksikon peruskäsitys on, että 200 viime vuoden luonnontieteelliset tutkimustulokset ja esimerkiksi koulubiologian (siirryt toiseen palveluun) opetus evoluutiosta eivät pidä paikkaansa.

Tilalle miehet tarjoavat Raamatun konservatiiviseen tulkintaan perustuvaa käsitystä lajien muuttumattomuudesta. Matti Leisolan mielestä evoluutio on "pohjimmiltaan harhaoppi". Pekka Reinikainen taas pitää maapalloa vain joidenkin tuhansien vuosien ikäisenä.

Evoluutio ei ongelma kirkolle

Luterilainen kirkko on viime vuosikymmeninä päätynyt itse hyväksymään evoluutioteorian luonnontieteellisenä selitysmallina siitä, miten elollinen luonto ja myös ihminen on kehittynyt. Kirkko ei myöskään pidä luomiskertomusta ja evoluutioteoriaa ristiriitaisina.

– Luomisusko on kokonaisvaltainen uskonnollinen tulkinta elämän ihmeestä ja sen synnystä. Evoluutioteoria on totena pidetty luonnontieteellinen selitysmalli lajien kehittymisestä, kirkon nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun) todetaan.

Kirkon virallisen käsityksen muuttumiseen on vaikuttanut luonnontieteiden kehitys ja Raamatun kirjaimellisen tulkinnan suosion väheneminen.

Kirkon käsityksestä huolimatta useissa herätysliikkeissä evoluutioteoriaa ei edelleenkään haluta hyväksyä. Hengellisissä nuortenlehdissä julkaistussa luennoitsija Matti Leisolan haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) muun muassa neuvotaan, miten uskova nuori voi pistää biologianopettajalle kampohin evoluutiota käsittelevillä tunneilla.

Kirkkoherra ei ehtinyt kommentoida

Keski-Porin seurakunnan kirkkoherra Kari Erkkola ei ehtinyt kommentoida Ylelle, miksi seurakunta on päättänyt kutsua luomiskertomusta käsittelemään ainoastaan tiukan linjan kreationisteja, joille evoluutio on punainen vaate.

Seurakunnan tiedotuspäällikkö Maija-Leena Seppälä kertoo, että seurakunnan diakoniatyö on halunnut "tuoda esille erilaisia näkökulmia". Seppälän mukaan seurakunta ei tosin ole järjestämässä evoluutiosta tilaisuutta muista näkökulmista. Kreationistit Reinikainen ja Leisola myyvät tilaisuuden päätteeksi DVD-levyjään ja kirjojaan.

Keski-Porin seurakunta on aiemminkin järjestänyt keskustelua herättäneitä tilaisuuksia. Seurakunta oli pari vuotta sitten kutsunut puhumaan demoneista saarnanneen Pirkko Jalovaaran, mutta päätyi lopulta perumaan tilaisuuden.

Tiedotuspäällikkö Seppälä muistelee, että kohua on herättänyt myös homoseksuaalien "eheyttämisestä" seurakunnassa järjestetty tilaisuus.