Hyppää sisältöön

Palkittu näyttelijä vaatimattomana: "Opetellaan vuorosanat ja lausutaan pois kuljeksimasta"

Martti Suosalo on ollut valkokankaalla muun muassa mielenterveysongelmainen, Irwin Goodman, isänmaallinen hiihdon ystävä ja Jean Sibelius. Hän sanoo roolin tekemisen olevan vaistonvaraista ja alitajuista.

Kuva: Jouni Pilto / Yle

Martti Suosalo kertoo, että hänen sisällään on kokonainen teatteriseurue roolihahmoja, joiden ominaisuuksia hän hyödyntää kulloinkin työn alla olevaan rooliin. Monien roolien palkittu näyttelijä (siirryt toiseen palveluun) sanoo, ettei tee kertakäyttörooleja, vaan käyttää hahmojaan muutellen niiden ominaisuuksia.

– Ei roolihahmo ole mikään pronssiveistos, vaan se on joustava ja sen voi uusiokäyttää. Kaikki hahmot muistuttavat jossain määrin toisiaan, koska ne ovat lähtöisin minusta itsestäni ja sydämestäni – jokaiseen rooliin liioittelen omia piirteitäni, muun muassa Reino Helismaan ja Irwin Goodmanin rooleistaan Jussi-palkittu Suosalo kertoo.

– Roolin tekeminen on vaistonvaraista puuhaa siinä mielessä, että näyttelijällä on kouliintunut kyky lukea ihmistä ja etsiä tekstistä olennainen siitä roolihenkilöstä, siinä missä kirjailijalla on kyky kirjoittaa joku henkilö olemaan tietyssä rytmissä ja laittaa sanomisia tämän suuhun.

Martti Suosalo sanoo rikoskomisario Teppo Korhosen jääneen hänen selkärankaansa tv-sarjan kuvausten jäljiltä. Kuva: Zodiak Films, Jaana Rannikko

Martti Suosalo sanoo, että hänen teatteriseurueeseensa on kertynyt jo jonkinlainen määrä henkilöhahmoja, jotka ovat valmiissa piuhakytköksessä hänen sydämeensä.

– Kun roolihahmon rytmin on löytänyt omaan kroppaansa, niin sen tunnereaktiot eri tilanteissa tulevat sopivasti itsestään. Se on usein alitajuista, ei tietoista, ja monesti sitä itsekin miettii, että miten tämä nyt tällaiseksi vääntyi kun repliikkejä puhuu ja puhuu. Tämä onkin pelottava ammatti, että milloin se kyky katoaa ja saippuakupla puhkeaa!

Elokuvassa ei tarvitse kailottaa

Paitsi kameran edessä, on Martti Suosalo roolissaan myös teatterissa. Hän sanoo, että kameran edessä ei tarvitse kailottaa samalla tavalla kuin lavalla yleisön edessä – tosin monessa teatterissa on nykyään myös äänentoisto käytössä.

– Näyttelijän uusi ammattitauti on teippiallergia, kun aina on joku teippi poskessa, hän naurahtaa.

Näyttelijän uusi ammattitauti on teippiallergia, kun aina on joku teippi poskessa.

Martti Suosalo

Kameralle näytellään maltillisemmin, ja ollaan tiiviimmin kiinni kohtauksessa ja kuvassa vastanäyttelijän kanssa. Suosalo vertaa elokuvantekoa näyttelijän kannalta teatterinäytelmän harjoitusvaiheeseen.

– Se on yhteisöllinen perhehetki, jossa tukeudutaan työryhmään. Koen samalla tavalla tavalla elokuvaa tehdessä, kun tähän ikään mennessä on ehtinyt paljon tehdä: sitä menee kuin tutun perheen luokse. Kaikki alkaa siitä mihin viimeksi päättyi, ja se on turvallinen ja lämmin tapahtuma.

– Mutta lopulta se on kaikessa näyttelemisessä kuitenkin niin, että opetellaan vuorosanat ja lausutaan ne pois kuljeksimasta, Martti Suosalo naurahtaa.

Kirjailijalta räätälöityjä repliikkejä

MTV:lla keväällä 2011 esitetty 8-osainen tv-sarja Tappajan näköinen mies perustuu Matti Röngän venäläis-suomalaisesta Viktor Kärpästä kertoviin kirjoihin. Martti Suosalo näyttelee sarjassa, ja nyt puolenkymmentä vuotta myöhemmin myös elokuvassa, rikoskomisario Teppo Korhosta, jonka Suosalo jätti selkärankaansa jo tv-sarjan jäljiltä.

Martti Suosalo sanoo, että löysi rikoskomisario Teppo Korhosen helposti tv-sarjan jäljiltä Tappajan näköinen mies -elokuvan kuvauksiin. Kuva: Katja Oittinen / Yle

– Piti muutama kuva vilkaista, niin muisti, että missä asennossa Korhonen on, ja millaiset kulttuurivammat ovat iskeneet häneen aikojen saatossa. Hän on sellainen antipoliisi, karkeahko, mutta hyvin runollinen henkilö tavallaan – eihän sillä ole edes pyssyä, ja se kaulassa roikkuva läpyskäkin on usein hukassa.

– Matti Röngän kanssa olemme molemmat Tapanilan poikia, asummekin aika lähekkäin. Hän tuntee minut ja pystyy ehkä kirjoittaessaan miettimään Korhosen juttuja suuhuni sopivaksi. Ne ovat kyllä sellaisia, että minun on niitä helppo heitellä poskivarresta, Martti Suosalo naurahtaa.