Vaalirahaskandaalin viimeinen näytös oikeussalissa – Jukka Vihriälällä ja syyttäjällä nokkapokka KKO:ssa

Korkein oikeus käsittelee tänään poikkeuksellisessa suullisessa menettelyssä Jukka Vihriälän vaalirahajuttua. Hovioikeus tuomitsi Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) hallituksen entisen puheenjohtajan lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Jukka Vihriälä hovioikeudessa lokakuussa 2013. Kuva: Mikko Koski / Yle

Helsingin hovioikeus tuomitsi Jukka Vihriälän 31.10.2013 lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Hovioikeus katsoi, että Vihriälä sai Nuorisosäätiöltä ja sen hallinnoimilta yhtiöiltä 16 eri taulukaupasta ja viidestä Tallinnan matkasta yhteensä liki 35 000 euron arvoisen lahjuksen. Lahjuksen arvo tuomittiin valtiolle menetetyksi.

Aiemmin 30.1.2013 Helsingin käräjäoikeus puolestaan tuomitsi Vihriälän törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen. Käräjäoikeuden mielestä valtiolle menetettävän rikoshyödyn suuruus oli liki 42 000 euroa.

Syyttäjä valmis lievään tinkimiseen

Syyttäjä vaati sekä käräjä- että hovioikeudessa Vihriälälle kahden vuoden ja kuuden kuukauden ehdotonta vankilatuomiota törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Nyt korkeimmassa oikeudessa syyttäjä on valmis tinkimään alkuperäisestä rangaistusvaatimuksestaan. Syyttäjä vaatii, että Vihriälän käräjäoikeudessa saama puolentoista vuoden ehdollinen vankeusrangaistus muutetaan ehdottomaksi tai että ehdollisen vankeuden ohessa ainakin tuomitaan yhdyskuntapalvelua taikka sakkoa.

Vihriälän saama rikoshyöty on syyttäjän näkemyksen mukaan yhä lähes 42 000 euroa.

Jukka Vihriälä itse on kaiken aikaa kiistänyt kaikki rikossyytteet. Hän pitää toimintaansa tavanomaisena ja täysin laillisena vaalityönä ja -rahoituksena.

Nyt haetaan ennakkotapausta juridisesta moitearviosta

Syytettä ajaa korkeimmassa oikeudessa kaksi valtionsyyttäjää, Jarmo Hirvonen ja Juha-Mikko Hämäläinen.

Syytteen nostanut ja sen ajamista valvova apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske sanoo Yle Uutisille, että syyttäjällä ei ole pienintäkään itseisarvoista himoa saada Vihriälää vankilaan.

– Tärkeintä on nyt vain se, että tapaus saa oikean juridisen moitearvion.

– Haluamme korkeimmalta oikeudelta ennakkoratkaisun siitä, kuinka törkeästä ja vakavasta tapauksesta tässä jutussa sen mielestä on kysymys.

Päivän kestävässä korkeimman oikeuden suullisessa istunnossa siis väännetään kättä vain ja ainoastaan koko oikeudenkäynnin syvimmästä ytimestä: oliko Vihriälän teko törkeä vai perusmuotoinen lahjusrikos – vai oliko se rikos laisinkaan?

Edessä on näyttävää oikeussalidraamaa. Huippujuristit puolin ja toisin yrittävät väittelemällä saada korkeimman oikeuden tuomarit vakuuttumaan siitä, millaisena ja kuinka vakavana Vihriälän tekoa on rikosoikeudellisesti pidettävä. Papereita ei sallita.

Tuomionsa korkein oikeus antaa myöhemmin keväällä.