Hyppää sisältöön

"Lapin ammattikorkeakoululla enemmän yhteistä Oulun kuin Lapin yliopiston kanssa"

Lapin ammattikorkeakoulun ja yliopiston yhdistäminen ei välttämättä pelasta Lapin yliopistoa päätymästä osaksi Oulun yliopistoa, arvioi Lapin ammattikorkeakoulun rehtori Martti Lampela. Lampelan mukaan Lapin ammattikorkeakoululla on enemmän yhteistä Oulun kuin Lapin yliopiston kanssa.

Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

Lapin yliopisto haluaa ottaa vallan Lapin ammattikorkeakoulussa. Tämä onnistuisi siten, että Rovaniemen kaupunki ja Rovaniemen koulutuskuntayhtymä myisivät osakkeensa Lapin ammattikorkeakoulu Oy:stä Lapin yliopistolle. Yliopisto omistaa ammattikorkeakoulyhtiöstä tällä hetkellä kaksi prosenttia, mutta kauppojen jälkeen se saisi omistukseensa 51 prosenttia ja siis määräysvallan ammattikorkeakoulussa.

Kemi ja Tornio vastustavat yliopiston aikeita. Vaikka Lapin ammattikorkeakoulun hallitus ei ole vielä virallisesti ottanut kantaa asiaan, ammattikorkeakoulun rehtorin kommentit kertovat, ettei ammattikorkeakoulussa olla asiasta innoissaan.

– Ammattikorkeakoulun autonomia on tällä operaatiolla uhattuna. Yliopisto voi käyttää yksinkertaisesti määräysvaltaa ammattikorkeakoulun suhteen. Se pelottaa ammattikorkeakoulukoulutuksen toteutumisen näkökulmasta, Lapin ammattikorkeakoulun rehtori Martti Lampela sanoo.

Meri-Lappi kärsisi?

Lampela pelkää, että ammattikorkeakoulutus kärsisi erityisesti Meri-Lapissa, jos Lapin yliopisto saa päättää korkeakoulutuksen kohtalosta maakunnassa. Rehtorin mukaan fuusio voisi tehdä ammattikorkeakoulutuksesta myös liian akateemista, vaikka työelämä tarvitsisi käytännön osaamista.

Lapin yliopisto on perustellut ammattikorkeakoulun valtaamista sillä, että sillä se välttyisi päätymästä Oulun yliopiston syliin. Lampela ei usko, että yhdistyminen välttämättä pelastaisi Lapin yliopistoa päätymästä osaksi Oulun yliopistoa. Se voisi tehdä Lapin yliopistosta jopa vielä nykyistä houkuttelevamman saaliin oululaisten silmissä.

– Lapin ammattikorkeakoululla on yhteisiä koulutusaloja Oulun yliopiston kanssa paljon enemmän kuin Lapin yliopiston kanssa. Meillä on Lapin yliopiston kanssa yhteisenä matkailu ja sosiaaliala, Oulun yliopiston kanssa meillä on yhteisenä sosiaali- ja terveysala, tekniikka ja liiketalous, jotka ovat itse asiassa Lapin ammattikorkeakoulun suurimmat alat.

Yliopiston pelko turhaa?

Lampela väittää, että Lapin yliopisto ei olisi uhattuna.

– Ministeriöstä on viestitty siitä, että mitään pakkolakeja yliopistojen yhdistämiseksi täällä pohjoisessa ei olla säätämässä. Hieman kummastuttaa se hyvin kiihkeä into, jolla asiaa on viety eteenpäin.

Kysyn asiaa opetusministeriöstä. Onko Lapin yliopiston pelko Oulun yliopistoon sulautumisesta turha?

– Minulla ei ole mitään faktatietoa siihen, että näin olisi tai että näin ei olisi. Tiedän kyllä, että tällaista keskustelua siellä käydään, ylijohtaja Tapio Kosunen opetusministeriöstä sanoo.

Kosunen toivoo, että pelon sijaan Lapin yliopisto lisäisi yhteistyötä Oulun yliopiston kanssa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) nosti esille yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhdistämisen Pääministerin haastattelutunnilla viime sunnuntaina. Sipilä totesi, että omaehtoinen yhdistäminen on tie, johon korkeakouluja kannattaa kannustaa.

– Sehän on yksi mahdollisuus. Korkeakoulukenttä joutuu aivan varmasti myllerrykseen ja on mahdollista, että yhdistymisiä tulee. Isoa kuvaa hommassa ei kuitenkaan ole, rehtori Lampela kommentoi.

Tampereella ja Lappeenrannassa eri tyyli

Tampereella ja Lappeenrannassa valmistellaan parhaillaan yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen liitoksia. Siellä asiat on tehty eri tavalla kuin Lapissa, sanoo Lampela.

– Lapissa keskustelu on lähtenyt ihan puhtaasti omistuspohjalta eli osakkeiden omistuksen siirtyminen Rovaniemen kaupungilta yliopistolle. Lappeenrannassa ja Tampereella lähtökohtana on ollut toiminnallinen yhdistyminen ja sellaisten yhteistyömuotojen hakeminen, joissa saavutetaan sekä toiminnallisia että taloudellisia tuloksia. Vähän kummastelen tätä lappilaista lähestymistapaa asiassa ja toivon, että kääntyisimme entistä enemmän keskustelemaan korkeakoulujen välillä tästä yhteistyön rakentamisesta.

Lampela kehuu, että vuonna 2014 aloittanut Lapin ammattikorkeakoulu pärjää hyvin. Ammattikorkeakoulu rikkoi kahdesti peräkkäin ennätyksen tutkintojen määrässä ja on kerännyt kahdessa vuodessa yli yhdeksän miljoonaa euroa voittoa.

Tällä hetkellä Rovaniemen kaupungin poliittiset päättäjät neuvottelevat kulisseissa siitä, saako Lapin yliopisto ammattikorkeakoulun osakkeet. Asia on tulossa Rovaniemen kaupunginhallitukseen ensi maanantaina 8. helmikuuta ja kaupunginvaltuusto päättäisi siitä 15. helmikuuta.