Tuntematon kuningatar löytyi Egyptissä – kukistiko ilmastonmuutos vanhan valtakunnan?

Kolmiulotteinen kasvorekonstruktio kuningattaresta on "äärimmäisen vaikea, ellei mahdoton" toteuttaa, koska kuningattaren kallo on pirstaleina – todennäköisesti haudanryöstäjien murskaamana.

kulttuuri
Näkymä Gizan pyramideista keskipäivän valossa.
Tšekkiläinen professori Miroslav Barta arvioi, että ilmastonmuutos oli keskeinen tekijä Egyptin vanhan valtakunnan ja muiden saman aikakauden Lähi-idän mahtien kukistumisessa.Mike Nelson / EPA

Egyptistä on löytynyt viitteitä aiemmin tuntemattomasta muinaisesta kuningattaresta. Aiheesta uutisoineen CNN (siirryt toiseen palveluun):n mukaan kuningattaren löytäneen professorin teoria saattaa aiheuttaa päänvaivaa nykyihmisille: sen mukaan vanhan valtakunnan tuhosi kenties ilmastonmuutos.

Marraskuussa tutkijat kertoivat löytäneensä haudan, jossa lepäsi Khentkaus III, kuningatar Egyptin vanhan valtakunnan (noin 2655−2155 eaa.) ajalta. Kairon eteläpuolelta Abusirista löytynyt kuningatar lepäsi parin sadan metrin päässä puolisostaan farao Raneferefista, viidennen dynastian hallitsijasta noin 4 500 vuoden takaa.

Projektin johtaja, professori Miroslav Barta toivoo löydön värittävän aiemmin niin "mustaa ajanjaksoa vanhan valtakunnan historiassa". Kuningatar Khentkaus III:n leposijan seinään oli kaiverrettu sana "kuningataräiti", mutta muutoin ilmeisesti juuri farao Raneferefin päävaimo on tähän saakka pysynyt tuntemattomana.

Tšekin egyptologisen instituutin tutkijat ovat nyt aloittaneet haudan sisällön kartoituksen. Barta uskoo sen kätkevän arvokkaita salaisuuksia ajastaan.

Ihmisjäänteiden ohella haudasta paljastui mm. keramiikkaa, puu- ja kupariesineitä sekä eläinten luita – "hänen hautajaisateriansa", Barta mainitsee. Nämä esineet, samoin kuin kuningattaren jäänteiden antropologinen aineisto, tarjoavat valtavasti potentiaalista todistusaineistoa Khentkausin elämästä.

Hiiliajoituksella voidaan päätellä kuningattaren ikä, kärsikö hän fyysisistä sairauksista sekä – riippuen lantion kunnosta – kuinka monta lasta hän on synnyttänyt. Kolmiulotteinen kasvorekonstruktio kuitenkin on "äärimmäisen vaikea, ellei mahdoton" toteuttaa, koska kuningattaren kallo on pirstaleina – todennäköisesti haudanryöstäjien murskaamana.

Professori Barta arvioi, että kestää kaksi vuotta ennen kuin ryhmä saa valmiiksi täyden analyysin haudan sisällöstä. Hän on kuitenkin optimistinen sen suhteen, että hauta tarjoaa valtavasti uutta tietoa egyptologeille osin pimeäksi jääneeseen aikakauteen.

– Niihin aikoihin vanha valtakunta alkoi kohdata vakavia uhkia: demokratian nousun, nepotismin järkyttävät seuraukset sekä eturyhmien kasvava rooli, Barta mainitsee.

Myös ilmastonmuutos oli Bartan mukaan keskeinen tekijä – ei vain Egyptin vanhan valtakunnan, vaan myös muiden saman aikakauden Lähi-idän ja läntisen Euroopan mahtien – kukistumisessa.

Vajaan 200 vuoden kuluttua kuningataräidin kuolemasta Niili ei enää tulvinut ja kuivuus riudutti kuningaskuntaa.

– Tällä oli osansa pyramidien rakentajien aikakauden romahduksessa. Ilman tulvia ei tullut satoa, mikä johti surkeisiin verotuloihin. Ilman kunnon verotuloja ei ollut varaa ylläpitää toimivaa valtiokoneistoa, eikä sitä tukevaa ideologiaa tai eheyttä, Barta selventää Egyptin vanhan valtakunnan tuhoa.