"Kyllä näyttää surkealta" – lahjusjupakka ärsyttää Vaasan valtuutettuja

Vaasan kaupunginvaltuutetut ovat tympääntyneitä julkisuuteen tulleesta lahjontaepäilystä. Poliisi tutkii maanrakennusurakointiin liittyvää lahjusepäilyä Vaasassa. Valtuutettujen mukaan sääntöjen pitäisi olla selkeät ja virkamiesten tiedossa.

Vaasa
Vaasan valtuutettuja ärsytti julkisuuteen tullut lahjontaepäily
Anna Wikman / Yle

Vaasan kaupunginvaltuuston kokoukseen tuli illalla varsin hämmentyneitä valtuutettuja. Tietoa oli vähän, mutta hyvältä ei monestakaan tuntunut.

– Kyllä tuntuu kamalalta. Siinä menee uskottavuus, jos tällaista on tapahtunut, sanoo Keskustan vähäkyröläinen valtuutettu Mikko Nybacka.

Yksikin kerta on liikaa, ei saa sattua

Matti Vahtera,ps.

– Se on erittäin, erittäin ikävä ja vakavasti otettava asia tässä kaupungissa, tuumaa valtuutettu Ivanka Capova (vihr.).

– Ei tunnu hyvältä. Edellisistä jutuista on juuri selvitty ja on kuviteltu, että voidaa olla kuivin jaloin, vaan ei, miettii puolestaan Harri Moisio (vas.).

Poliisi tutkii Vaasan maanrakennusurakoita vuodesta 2010 lähtien. Epäilynä on, että yksi kilpailuissa pärjännyt urakoitsija olisi voidellut Vaasan muutamaa virkamiestä. Esitutkinta on käynnissä ja osaa epäillyistä on kuultu.

Vanhan kulttuurin jäämiä

Sosialidemokraattien Matias Mäkynen puuskahtaa suoraan, että näyttää todella surkealta, kun kaupungissa jälleen kerran tällainen tulee julkisuuteen. Hänen mukaansa tämä kertoo vanhoista tavoista.

Rapsutellaan toisten selkiä. Tästä pitää päästä eroon

Matias Mäkynen, sd.

– Täällä on vielä joitakin vanhoja toimintatapoja olemassa, joita ei ole saatu kaikkia kitkettyä pois. Eihän tämä hyvältä näytä, kun tällaisia tutkintoja tehdään, sanoo Matias Mäkynen.

Mikko Nybackan mukaan rajanveto voi olla joissakin tapauksissa ongelmallista. Mikä on lahjus ja mikä on normaalia kestitystä? Samaa miettii Kokoomuksen Marko Heinonen.

– Tiukka ohjeistus, kirjallinenkin, voisi olla paikallaan. Moni näistä asioista on kuin veteen piirretty viiva, kuvailee Heinonen.

Hallinnon ja toiminnan läpinäkyvyttä peräänkuuluttavat sekä Ivanka Capova että Harri Moisio.

Valtuuston puheenjohtaja Joakim Strand (r.) ei halunnut kommentoida asiaa. Hänen huulillaan pyöri lause "Suomi nousuun".