WHO julisti kansainvälisen hätätilan zikaviruksen takia

WHO on varoittanut, että hyttysten levittämä virus voi tartuttaa jopa neljä miljoonaa ihmistä tänä vuonna.

Ulkomaat
WHO:n pääjohtaja Margaret Chan lehdistötilaisuudessa Sveitsin Genevessä 1. helmikuuta 2016.
WHO:n pääjohtaja Margaret Chan lehdistötilaisuudessa Sveitsin Genevessä 1. helmikuuta 2016.Fabrice Coffrini / AFP

Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut kansainvälisen hätätilan zikaviruksen takia. WHO:n pääjohtaja Margaret Chan kertoi asiasta maanantaina.

Chanin mukaan viruksen nujertamiseksi tarvitaan kansainvälisiä vastatoimia, mutta hän ei pitänyt matkustusrajoituksia tarpeellisina.

YK:n alaisuudessa toimiva terveysjärjestö on varoittanut, että hyttysen levittämä virus voi tämän vuoden aikana tarttua jopa neljään miljoonaan ihmiseen Keski- ja Etelä-Amerikassa.

Zikaviruksen aiheuttamat oireet ovat lieviä. Virus aiheuttaa flunssan kaltaisia oireita kuten kuumetta, päänsärkyä, nivelkipua ja ihottumaa. Virus voi olla vaarallinen sikiöille, koska virus saattaa aiheuttaa vakavia epämuodostumia ja kehityshäiriöitä.

Brasilian terveysministeriö sanoo, että se epäilee zikaviruksen osallisuutta noin neljässä tuhannessa tapauksessa, joissa vastasyntyneillä on ollut tavallista pienemmät aivot. Viruksen yhteyttä ei kuitenkaan ole vielä täysin varmistettu.

Zikaviruksen aiheuttama pelko on levinnyt Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan, jossa on todettu kymmeniä tartuntatapauksia Keski- ja Etelä-Amerikasta lomalta palaavien henkilöiden joukossa.

WHO julisti kansainvälisen hätätilan järjestön asiantuntijaneuvoston suosituksen perusteella. Terveysjärjestöä on arvosteltu siitä, että järjestö on reagoinut tarttuviin tauteihin liian hitaasti. Erityisesti WHO:ta on arvosteltu hitaasta reagoinnista Länsi-Afrikan ebola-epidemian hoidossa vuonna 2014.

Epidemia tappoi noin 10 000 ihmistä, ja WHO lupasi parantaa toimintaansa uusien terveyskriisien hoidossa.

Kansainvälisen hätätilan julistaminen on poliittinen toimenpide, johon WHO on turvautunut vain muutamia kertoja. Hätätilan julistaminen toimii kansainvälisenä hälytyssignaalina, joka herättää valtioiden ja median huomion.

Hätätilajulistukset ovat lisänneet rahoitusta ja muuta apua epidemian nurjertamiseksi. Lisäksi ne ovat jouduttaneet mahdollisten hoitojen ja rokotteiden kehitystä.

Lähteet: AP, Reuters