Ted Cruz voittanee republikaanien esivaalin Iowassa – Clinton ja Sanders hyvin tasaväkiset

Republikaanien Iowan esivaalien voittajaksi on varmistumassa Texasin senaattori Ted Cruz. Demokraattien ääntenlasku on vielä kesken, ja Hillary Clintonin ja Bernie Sandersin luvut ovat melkein tasoissa.

USA:n presidentinvaali
Ted Cruz

Yhdysvalloissa äänestystuloksia Iowan esivaalista alettiin julkistaa aamuyöllä Suomen aikaa, vaikka äänestys oli vielä käynnissä koko osavaltiossa.

Republikaanien kisan voittajaksi Iowassa varmistumassa Texasin senaattori Ted Cruz noin 28 prosentin äänisaaliilla, kun taas toiseksi tulisi liikemies Donald Trump ja kolmanneksi Floridan senaattori Marco Rubio.

Demokraattien kisa on erittäin tiukka. Uusien tietojen mukaan Hillary Clinton olisi saamassa noin 50 prosenttia äänistä ja Bernie Sanders 49 prosenttia.

Useat äänestypaikoista ovat pieniä. Äänestyspaikkoja on kaikkiaan yli 1 700.

Lopulliset tulokset Iowasta ovat selvillä kello 6-9.

Des Moinessa Iowassa päivystävän YLE:n USA:n kirjeenvaihtajan Pirkko Pöntisen mukaan useiden vaalihuoneistojen edustoilla ovat olleet pitkät jonot.

USA:n presidenttikilvan ensimmäinen esivaalitaisto alkoi 3,5 miljoonan asukkaan Iowassa Suomen aikaan tiistaina aamuyöstä kello 03.00. Vaalihuoneistot ovat avoinna 2-3 tuntia, niin kauan kuin äänestäjiä riittää.

– Äänestys alkoi hyvin vilkkaana. Joillakin äänestyspaikoillla on ollut jopa satojen metrien jono, kertoi Pöntinen Des Moinesta.

Demokraattiehdokas Martin O´Malley ilmoitti vetäytyvänsä presidenttikisasta.

päivitetty tuloksia 5.40

lisätty kello 04.00 alustavia tuloksia

päivitetty tuloksia kello 04.50

päivitetty tuloksia kello 05.10

Lähteet: Pirkko Pöntinen