Cruz voitti Trumpin Iowan esivaalissa, demokraattien kisa äärimmäisen tiukka

Donald Trump hävisi republikaanien kilvan muutamalla prosenttiyksiköllä ja demokraattien kisa oli loppuun saakka äärimmäisen tiukka, kun molemmat kärkiehdokkaat saivat lähes saman määrän äänistä. Hillary Clinton näytti voittaneen silti demokraattien kisan, vaikka lopullisia virallisia tuloksia ei vielä olekaan julistettu. Molempien puolueiden ehdokasmäärä väheni yhdellä, kun heikosti pärjänneet ehdokkaat ilmoittivat lopettavansa kampanjansa.

USA:n presidentinvaali
Ted Cruz kättelee kannattajiaan
Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvalloissa kahden suuren puolueen presidenttiehdokkaiden valinta on käynnistynyt Iowan osavaltion puolueäänestyksillä.

Republikaanien kisan voitti Texasin senaattori Ted Cruz muutaman prosenttiyksikön erolla seuraavaksi tulleeseen liikemies Donald Trumpiin. Cruz sai äänistä noin 28 prosenttia ja Trump noin 24 prosenttia.

Kolmanneksi melko tiukassa republikaanien kilvassa ylsi Floridan senaattori Marco Rubio, joka jäi Trumpista jälkeen vain yhden prosenttiyksikön saaden noin 23 prosenttia äänistä.

Tulokset eivät vielä ole virallisia, mutta vain muutamia ääniä on enää laskematta. Useat televisiokanavat julistivat Cruzin voittajaksi jo aikaisin aamulla Suomen aikaa. Myös Cruz itse julistautui voittajaksi kiitospuheessaan.

Clinton demokraattikilvan voittaja?

Demokraattien ehdokkaaksi Iowassa noussee puolestaan entinen ulkoministeri Hillary Clinton, joka vaikuttaa päihittäneen Bernie Sandersin täpärästi. Clintonin ja Sandersin äänisaalis oli lähes tasan, kun molemmat saivat vähän yli 49 prosenttia äänistä.

Clintonin ja Sandersin kisasta tuli loppua kohden äärimmäisen tiukka, kun Clintonin niukka johto pieneni laskennan edetessä. Kun 94 prosenttia tuloksista oli selvillä, Clintonin johto Sandersiin oli CNN:n mukaan vain 0,4 prosenttiyksikköä.

Molemmat puhuivat puolueensa vaalitilaisuudessa tulosten oltua lähes selvillä ja Clinton saapui omalle puhujalavalleen Sandersin vielä puhuessa toisaalla. Sanders sanoi ehdokkaiden olevan käytännössä tasoissa. Sandersin kannattajat buuasivat Clintonille katsellessaan tätä televisiosta Sandersin vaalitilaisuudessa ja joidenkin mukaan huusivat hänen olevan valehtelija.

Jossain vaiheessa oli epävarmaa saadaanko viimeisten 90 vaalipiirin tulokset selville illan aikana. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että tulokset saadaan kaikista vaalipiireistä.

Des Moines Register -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Clinton voitti viiden vaalipiirin kannatuksen kolikonheiton jälkeen, sillä ehdokkaat olivat niin tasoissa.

Kaksi ehdokasta jättäytyi kisasta

Demokraattipuolueen kolmas ehdokas Marylandin entinen kuvernööri Martin O’Malley ilmoitti lopettavansa niukasti kannattajia keränneen kampanjansa sen jälkeen, kun hän oli saanut Iowassa vain vajaan prosentin kannatuksen.

Republikaanien ehdokasleiri puolestaan pieneni sekin yhdellä ehdokkaalla, kun taas jossain vaiheessa jopa toisena mielipidekyselyissä ollut Arkansasin entinen kuvernööri Mike Huckabee ilmoitti, ettei hän enää pyri puolueensa presidenttiehdokkaaksi. Huckabee kertoi asiasta ensin Twitter-tilillään.

Huckabee voitti Iowan esivaalin vuonna 2008, mutta sai tällä kertaa alle kahden prosentin kannatuksen.

Kaikkein heikoimmin Iowassa vaikuttaa kuitenkin pärjänneen republikaaniehdokas Jim Gilmore, joka on ilmeisesti saanut koko osavaltiossa kaikkiaan 12 ääntä.

Trump vaikutti olevansa "poissa tolaltaan"

Ehkä yllättävästikin Jeb Bush sijoittui Iowassa vasta kuudenneksi Ben Carsonin ja Rand Paulin jälkeen.

Donald Trump kiitti äänestäjiään jo ennen virallisten tulosten julkistamista ja sanoi olevansa kiitollinen toisesta tilastaan. Trumpin kiitospuhe oli lyhyt ja joidenkin arvioiden mukaan vaikutti siltä, että tulokset olisivat saaneet hänet hieman pois tolaltaan. Hän oli silti luottavainen ja hän johtaa edelleen mielipidetiedusteluja.

Trumpin kannattajat sen sijaan näyttivät ottaneen toisen tilan vastaan ehdokastaan järkyttyneempinä. Boston Globen paikalla ollut toimittaja kertoi, että kannattajat olivat shokissa ja eräs nainen jopa kyynelehti. Ihmiset poistuivat Trumpin tilaisuudesta nopeasti hänen puheensa jälkeen.

Ted Cruz sanoi puheessaan, että hänen voittonsa on "voitto ruohonjuuritason republikaaneille". Hän kutsui maanantai-illan tulosta "voitoksi miljoonille amerikkalaisille, jotka ovat kantaneet olkapäillään Obaman politiikan seitsemän vuoden taakan".

Cruzin puhe kesti paikalla olleiden mukaan huomattavasti Trumpi puhetta pidempään.

Lähteet: Reuters, AFP, AP, Yle Uutiset