1. yle.fi
  2. Uutiset

Sunny Car Centerin sotku jatkuu: luottamuskriisiä ratkomaan oma valiokunta

Poliittiseen johdon luottamuspulaan haetaan ratkaisua Hämeenlinnassa tilapäisen valiokunnan avulla. Uusin kuntapolitiikan luottamuskriisi Hämeenlinnan johdossa on syntynyt siitä, että Sunny Car Center -tietojen vuotajaksi on väitetty perussuomalaisten Kari Ilkkalaa. Ilkkalan luottamuksen ohessa tilapäinen valiokunta saa tehtäväkseen pohtia, nauttiiko kaupunginhallitus Hämeenlinnan valtuuston luottamusta.

politiikka
Hämeenlinnan valtuusto aloittelemassa syksyn 2014 ensimmäistä kokousta
Tiina Kokko / Yle

Uusin luottamuskriisi puhkesi Hämeenlinnan johdossa tammikuun lopussa, kun freelance valokuvaaja Markku Wiik toimitti Hämeenlinnan kaupungin virkamies- ja luottamusmiesjohdolle aineistoa epäillystä tietovuodosta. Wiikin mukaan aineisto osoittaa, että elokuussa 2014 Sunny Car Centerin rahoitustiedot vuosi sambialaiselle verkkolehdelle perussuomalaisten edustaja Kari Ilkkala.

Ilkkala puolestaan on kiistänyt asian, ja nauttii oman ryhmänsä täyttä luottamusta.

Hämeenlinnan kaupungin poliittisen johdon luottamuspulaan haetaan nyt ratkaisua tilapäisen valiokunnan avulla. Kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että se nimeää tilapäisen valiokunnan selvittämään sotkua. Tehtävänä on arvioida valtuuston luottamus kaupunginhallitukseen.

Valiokunnalta johtopäätöksiä maaliskuussa?

Tilapäinen valiokunta voitaisiin nimetä seuraavassa kaupunginvaltuuston kokouksessa helmikuun puolivälissä. Jo sitä ennen tietoa asiasta jaetaan valtuustoryhmissä, ja onpa kaupunginvaltuusto varannut oman info-päivänsä erikseen kalenteriin ensi viikon maanantaiksi.

Valtuusto saa itse määritellä valiokunnan koon ja nimettävät jäsenet. Jos valiokunta toimii ripeästi, se tuo kaupunginvaltuustolle tiedoksi jo maaliskuun puolivälissä johtopäätöksensä luottamuskriisistä, ja sen ratkaisumahdollisuuksista.

Ruutukaappaus Hämeen Sanomien verkkolehdestä, jossa kuva tekstiviestistä
Valokuvaaja Markku Wiik toimitti esille uutta aineistoa SCC:n hankkeen tietovuodosta kesältä 2014.Miki Wallenius / Yle

Nyt puhjennut uusi luottamiskriisi Hämeenlinnan kaupunginhallituksessa leimahti siis vanhojen kiistojen hämmentämisestä. Uuteen politiikkaan ja uusiin hankkeisiin luottamuspulalla on myös vaikutuksensa.

Kunnallispoliitikko saattaa kalvaa epäilys siitä, vuodetaanko uusiakin hankkeita keskeneräisinä tarkoituksellisesti julkisuuteen.

Valtuustosopimus ja blokkipolitiikkaa kuntajohtamisessa

Hämeenlinnan poliittisessa johtamisessa on vedottu usein vaalikaudella voimassa olevaan valtuustosopimukseen, joka on voimassa vuodet 2013 - 2016. Valtuustosopimusta olivat laatimassa ja siihen sitoutuivat kaikki ryhmät.

Sopimuksen aikaansaannissa oli kuntavaalien jälkeen vaikeuksia, koska Hämeenlinnassa valtuustoryhmät muodostivat kiinteähköt blokit. Blokki-politiikka on sittemmin jatkunut kiistakysymyksiin keskittyen Hämeenlinnassa.

Yhden blokin muodostaa Pro Hämeenlinna ryhmittymä, johon kuuluvat perussuomalaiset, keskusta, vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit. Toinen blokki on kokoomuksen ja sosialidemokraattien kiinteä yhteistyö, ja sen tuntumassa ovat myös vihreät.

Iisakki Kiemunki ja Kari Ilkkala (oik.) Hämeenlinnan kaupunginhallituksen kokoushuoneessa
Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston pj. Iisakki Kiemunki sd. ja kaupunginhallituksen jäsen Kari Ilkkala ps. ovat aiemminkin ottaneet yhteen luottamuksesta. Kari Mustonen / Yle

Blokkipolitiikka hallitsi myös loppukesästä 2014 Sunny Car Center hankkeen käsittelyä ja yhtiölle myönnettyä jatkoaikaa lisärahoituksen hankkimiseksi.

Kaupunginhallituksessa Pro Hämeenlinna blokki halusi saada pisteen Sunny Car Centerin eteenpäin viemiselle ja oli yhtiöille myönnettävää jatkoaikaa vastaan. Kokoomus ja sosiaalidemokraatit puolestaan olisivat antaneet yhtiön selvittää rahoituksen saantia hieman pidempään.

Tietovuoto kaupunginhallituksen kokouksesta 11.8.2014 vuodettiin kuitenkin sambialaiseen verkkolehteen ja sieltä se valui nopeasti suomalaiseen ja kansainväliseenkin mediaan. Autokauppakeskuksen taru päättyi sitten viimeistään syksyllä, kun liikemies Markku Ritaluoma poistui Suomesta ja asettui asumaan Yhdysvaltoihin Floridaan.

Nyt Hämeenlinna kaavoittaa uudelleen Sunny Car Centerin tonttia moottoritien kupeessa pienemmiksi tonteiksi. Kaavoituksessa hankkeen symboliksi noussut 30-metrinen mainospyloni eli tolppa on tarkoitus jättää paikalleen. Uusilla yrityskylteillä varustettuna.

edit 2.2.2016 klo 11.08: tarkennettu valtuustosopimuksen syntymistä

Lue seuraavaksi