Yli 100-vuotias kameravanhus toimii edelleen – "Ihmiset katsoo ihmetellen, että mikähän tuo mahtaa olla"

Kun Kimmo Kujanpää lähtee kuvaamaan, hän ei kaivakaan laukustaan aivan perinteistä digijärjestelmäkameraa. Vannoutuneen valokuvausharrastajan aarre on yli 100 vuotta vanha Gundlach Korona -laakafilmikamera, jolla kuvaaminen kyllä huomataan.

kulttuuri
Vannoutuneen valokuvausharrastaja Kimmo Kujanpään silmäterä on Gundlach Korona-kamera 1900-luvun alkuvuosilta.
Vannoutuneen valokuvausharrastaja Kimmo Kujanpään silmäterä on Gundlach Korona-kamera 1900-luvun alkuvuosilta.Pasi Takkunen / Yle

Kimmo Kujanpää innostui valokuvaamisesta jo pikkupoikana. Reilut kolme vuosikymmentä myöhemmin mies on edelleen vannoutunut valokuvausharrastaja, joka toimii vapaa-ajallaan myös Seinäjoen Kamerakerhon puheenjohtajana.

Kujanpää aloitti kuvaamisen filmijärjestelmäkameroilla. Nykyään hän kuvaa myös digitaalisilla kameroilla, mutta filmistä hän ei luovu.

– Filmikuvat, mustavalkokuvat varsinkin, kehitän ja vedostan itse. On tullut kokeiltua tietysti myös värifilmiä, mutta mustavalkokuvat ovat hienoja.

Filmille kuvatessa pitää luottaa opittuun taitoon siitä, miten kuva onnistuu.

Kimmo Kujanpää

Filmin viehätys perustuu pariin yksinkertaiseen seikkaan.

– Näkee ne sävyt kuvassa ja kuvan kehittymisen myös, se on hienoa. Filmille kuvatessa pitää luottaa opittuun taitoon siitä, miten kuva onnistuu. Valotuksen mittaus on myös hyvin tärkeä asia.

Valokuvausharrastaja Kimmo Kujanpää tarkastaa luupilla vedosta valopöydällä.
Lähes kolme vuosikymmentä valokuvausta harrastanut seinäjokelainen Kimmo Kujanpää luottaa edelleen filmiin. Kujanpää ottaa kuvia mm. yli 100 vuotta vanhalla laakafilmikameralla, joka toimii vielä moitteettomasti.

Hylkeennahkainen kamera 1900-luvun alusta

Kimmo Kujanpään silmäterä on amerikkalainen Gundlach Korona -laakafilmikamera. Kamera on arviolta vuodelta 1902. Kujanpää osti kameran aikoinaan valokuvaajakaveriltaan.

– Kameran historiaa on vaikea tietää, mutta käsittääkseni tämä on ollut lehtimiesten käyttämä pressikamera. Lehtikuvaaminen on ollut sata vuotta sitten vähän toisenlaista, eikä ole moottoriperää tässä kamerassa, Kujanpää hymyilee.

Korona Gundlach kameran objektiivi.
Pasi Takkunen/Yle

Kamera on enimmäkseen puuta, jossa on messinkiosia ja nahkapäällys. Nahka on ilmeisesti peräisin hylkeestä, sanoo Kujanpää lukeneensa jostakin.

Kujanpää toteaa herättävänsä huomiota kuvauskeikoillaan kyseisen kameran kanssa.

– Vähän jännittää aina, kun ottaa tämän kameran esille. Ihmiset katsoo ihmetellen, että mikähän tuo mahtaa olla, varsinkin kun menen mustan hupun alle tarkentamaan kuvaa, Kujanpää nauraa.