Aivoverenkierron häiriöihin etsitään hoitokeinoa laajassa tutkimuksessa

Aikuisiän aivoverenkiertohäiriöihin haetaan apua soluterapiasta kansainvälisessä tutkimushankkeessa. Suomesta hankkeessa ovat mukana Itä-Suomen ja Tampereen yliopistot sekä kuopiolaisyritys Medfiles. Kyse on tärkeästä tutkimuksesta, sillä aivoverenkierron häiriöihin ei ole vielä löydetty tehokasta hoitoa.

terveys
Potilaita sairaalassa.
Kalevi Rytkölä / Yle

Aikuisiän aivoverenkiertohäiriöihin haetaan hoitokeinoa merkittävässä, kansainvälisessä tutkimushankkeessa. Suomesta hankkeessa ovat mukana Itä-Suomen ja Tampereen yliopistot sekä kuopiolainen tutkimusten koordinointiin ja tiedonhallintaan erikoistunut yritys Medfiles.

Aivoverenkiertohäiriöt ovat suurin syy vakavaan vammautumiseen aikuisiällä, mutta niiden hoitoon ja kuntoutumiseen ei kuitenkaan ole löytynyt tehokkaita keinoja. Kuopiossa aivoverenkiertohäiriöiden tutkimuksella on pitkät perinteet: niihin liittyvää tutkimusta on tehty jo 30 vuotta.

– Kyse on maailmanlaajuisesta ongelmasta, kun väestön ikääntyessä myös aivoverenkierron häiriöt lisääntyvät. Aikaisemmin puhuttiin aivohalvauksesta, tutkimusjohtaja Jukka Jolkkonen Itä-Suomen yliopistosta toteaa.

Nyt apua ongelmaan haetaan soluterapiasta.

– Soluterapiassa on kyse siitä, että annetaan verenkiertoon soluvalmistetta, joka erittää vaurioituneissa aivoissa hyödyllisiä proteiineja. Ne sitten auttavat potilaan kuntoutumista, Jolkkonen selittää.

Suomalaisilla iso rooli

Jolkkonen pitää hanketta merkittävänä sen laajuuden vuoksi. Tutkimuksessa on mukana asiantuntijoita muun muassa Espanjasta, Englannista, Ranskasta ja Tšekistä. Suomalaisten rooli hankkeessa on tärkeä.

– Tampereen yliopisto tuottaa solut Suomen ja Iso-Britannian potilaille. Medfiles vastaa potilaskokeen koordinoinnista, Jolkkonen kertoo.

Tutkimukseen haetaan yhteensä 400 potilasta. Suomessa potilaita hoidetaan Kuopion ja Tampereen yliopistosairaaloissa. Tutkimus on viisivuotinen ja siihen on saatu rahoitusta EU:lta 6,3 miljoona euroa.