Hyppää sisältöön

Sähköverkkoyhtiö Carunan toimitusjohtaja: Siirtohintojen korotus osuu herkkään paikkaan

Siirtomaksujen korotukset kuohuttavat asiakkaita myös Pohjois-Suomessa. Toimitusjohtaja Ari Koponen perustelee korotuksia kovilla investoinneilla Pohjois-Suomen sähköverkkoon.

Kuva: Tuula Nyberg / Yle

Caruna Oy:n toimitusjohtaja Ari Koponen tunnustaa, että siirtohintojen korotus osuu herkkään paikkaan. Hän korostaa, että kohutut korotukset ovat säädösten mukaisia.

– Emme voi periä toiminnasta enempää kuin on säädetty. Sähköön liittyy paljon yhteiskunnallista keskustelua sähkökatkojen ja vikojen korjauksen yhteydessä tai jos siirtohintoihin kosketaan.

Korotukset olleet maltillisia

Koponen ymmärtää, että korotusprosentit saattavat tuntua kovilta, mutta usein euromäärät jäävät kuitenkin

Emme voi periä toiminnasta enempää kuin on säädetty.

Ari Koponen, toimitusjohtaja

pieniksi. Hän muistuttaa, että siirtohintojen korotukset ovat viime vuosina olleet hyvin maltillisia.

Julkisuudessa vellovaa verosuunnittelukeskustelua Koponen kommentoi muistuttamalla, että Caruna maksoi vastikään 40 miljoonaa euroa varainsiirtoveroa Suomeen ostettuaan jakeluverkon Fortumilta. 

– Mielestäni toimimme ihan niinkuin pitääkin. Lisäksi pitää muistaa, että kaksi tuhatta suomalaista työllistyy tämän verkon rakentamisessa ja ylläpitämisessä vuosittain, Koponen lisää.

Isot investoinnit pohjoisessa

Caruna Oy:llä on meneillään Pohjois-Suomen sähköverkon luotettavuusinvestointi, joka on arvoltaan 45 miljoona euroa. Joulukuussa yhtiö ilmoitti sijoittavansa pohjoiselle toiminta-alueelleen 50 - 100 miljoonaa euroa kuluvan ja kahden seuraavan vuoden aikana.

Tämä parantaa sähkönjakelun luotettavuutta, kertoo toimitusjohtaja Ari Koponen.

– Kaapeloimme hyvin voimakkaasti sähköverkkoa maan alle suojaan sääilmiöiltä. Sähköverkostoon lisätään myös rengasmaisia yhteyksiä. Verkostoautomaatiota lisäämällä vian kestoja saadaan lyhennettyä, kun vika-alueita pystytään rajaamaan paremmin. Otamme tosissamme lain vaatimukset toimitusvarmuuden parantamisesta.

– Nyt on laitettu iso vaihde päälle luotettavuuden kohentamisessa. Otamme tosissamme lain vaatimukset toimitusvarmuuden parantamisesta, Koponen sanoo.

.
.