Koe uusi yle.fi

Aiotko ostaa käytetyn auton yksityishenkilöltä? Tarkista ainakin nämä asiat

Käytetystä autosta joutuu pulittamaan vähemmän, mikäli menopelin hankkii yksityishenkilöltä. Yksityishenkilöiden välisessä kaupassa kuluttajansuojalaki ei kuitenkaan päde, joten ostaja saa olla tavanomaista tarkempana. Yle kokosi Aamu-tv:n autokeskustelun pohjalta vinkkilistan autokuumeesta kärsivälle.

Aamu-tv
Jukka Kilpiö ja Saksasta ostettu BMW.
Mitkä autot säilyttävät hintansa parhaiten ja mitkä asiat ylipäätään vaikuttavat auton jälleenmyyntiarvoon? Siitä keskustelivat maajohtaja Seppo Pallonen Autovistasta sekä Autotuojien toimitusjohtaja Tero Kallio.

1. Millainen historia autolla on?

Selvitä onko havittelemasi auto ollut kolarissa. Tämä voi paljastua esimerkiksi siitä, että auto on maalattu uudestaan.

Tutustu huolella myös auton rekisteröintitodistukseen. Mikäli auton rekisteritunnus on vaihtunut, kyseessä voi olla kolariauto.

Auton historiaa voit tutkia esimerkiksi Liikenteen turvallisuusviraston Trafin maksullisista rekisteristä. Trafin tiedoista näkee, mikäli auto on ollut pitkään pois liikennekäytöstä. Tämän syy kannattaa selvittää.

Toisaalta kolaroitu auto ei välttämättä ole huono, jos korjaustyöt on tehty huolellisesti.

Tarkista myös, että auton verot ja vakuutusmaksut on maksettu.

2. Miten autoa on huollettu?

Varmista että autolla on huoltokirja, johon on kirjattu aukottomasti auton huoltohistoria. Tällöin voit varmistua, että autoon on tehty tarvittavat määräaikaishuollot.

Voit myös pyytää myyjältä kuitteja tehdyistä huolloista ja korjauksista. Kotimaisen auton huoltohistoria on helpompi selvittää kuin ulkomaisen auton huoltohistoria.

3. Millainen on auton yleiskunto?

Tarkista auton yleiskunto. Hyvä konsti on myös tarkastaa auton ratin ja kuljettajan penkin kunto. Näyttävätkö auton mittarin kilometrilukemat täsmäävän ratin ja etupenkin kuntoon? Mikäli kilometrejä on mittarissa vähän, tällöin myös ratin ja istuimen pitää näyttää siltä.

Myös talvi- ja kesärenkaiden kunto kannattaa tarkastaa. Katso urasyvyyttä ja nastojen määrää.

Pyydä kunnon arviointiin apua tekniikkaa tuntevalta ystävältä tai osta arviointiapua ammattilaiselta.

4. Onko hinta kohdallaan?

Asiantuntijoiden mukaan auton jälleenmyyntiarvoon vaikuttavat auton merkin ja vuosimallin ohella muun muassa ajokilometrit, huoltohistoria ja varustustaso.

Voit vertailla käytettyjen autojen hintoja erilaisten nettipalveluiden avulla.

Jutun lähteenä on käytetty Ylen Aamu-tv:n 2.2.2016 autokeskustelua. Vieraana olivat Autotuojat ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio ja Autovistan maajohtaja Seppo Pallonen.