Pakotelistalla oleva liikemies tapasi suomalaisia poliitikkoja Pietarissa

Liikemies Kai Paananen on ollut Yhdysvaltain pakotelistalla viime heinäkuusta saakka. Pakotteet eivät ole estäneet Paanasta tapaamasta suomalaisia poliitikkoja.

Ulkomaat
Wille Rydmanin Facebook-sivu
Wille Rydmanin Facebook-sivu

Kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman julkaisi maanantai-iltana julkisella Facebook-seinällään itse ottamansa kuvan eilisestä jääkiekko-ottelusta. Kuvassa Wille Rydman, sekä kansanedustajat Antti Häkkänen (kok.), Susanna Koski (kok.), Matti Vanhanen (kesk.), Antti Kaikkonen (kesk.) ja Ville Skinnari (sd.) seuraavat Jokereiden peliä Pietarissa. Kuvassa on mukana myös liikemies ja kansanedustaja Harry Harkimo (kok.).

Yle uutiset soitti Kaikkoselle, koska epäili hänen vieressään istuvaa ja osittain kuvassa näkyvää miestä liikemies Kai Paanaseksi. Kaikkonen myönsi, että myös Paananen oli ollut seuraamassa peliä. Myöhemmin selvisi, että kuvassa oleva mies on Ville Skinnari.

Paanasen ja kansanedustajien tapaamisesta tekee erikoisen se, että Paananen on Yhdysvaltojen Venäjän-vastaisella pakotelistalla. Paanasen pakotteet liittyvät hänen yhteyksiinsä venäläiseen liikemies Gennadi Timtšenkoon. Timtšenkon puolestaan katsotaan kuuluvan Venäjän presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin.

Paananen on mukana useassa pakotelistalla olevassa yrityksessä. Paananen on toimitusjohtajana Set Groupissa, johon kuuluvat yhtiöt muun muassa tarjoavat idänkaupan konsultointia, sekä tuovat öljy- ja kaasutuotteita Venäjältä. Yksityislentoja tarjoavassa Airfix Aviationissa hän on hallituksen puheenjohtajana.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Antti Kaikkosen mukaan Paananen oli paikalla Harkimon kutsusta.

Nämähän ovat Yhdysvaltain pakotteet, ei edes EU:n pakotteet.

Antti Kaikkonen

– Hjallis kutsui sinne muutamia ystäviä katsomaan matsia ja hän ilmaantui paikalle. Tuli itsellenikin yllätyksenä, Kaikkonen kertoo.

Kaikkonen ja Paananen keskustelivat jääkiekkopelin yhteydessä. Keskustelut keskittyivät jääkiekkoon, mutta politiikkaakin sivuttiin. Kaikkonen korostaa, että keskustelut olivat epävirallisia ja kyseessä oli yksityismatka.

– Tämä ei ollut neuvottelu tai virallinen tapaaminen, Kaikkonen sanoo.

Paananen oli paikalla vain pelin aikana, eikä Kaikkosen mukaan kuulunut matkaseurueeseen muualla. Pakotelista ei hänen mukaansa estä tapaamasta sillä olevia ihmisiä.

– Kyllä minä katson, että minulla on oikeus keskustella hänen kanssaan. Ei tässä mitään ruttoa siitä tartu, että hänen kanssaan keskustelee. Nämähän ovat Yhdysvaltain pakotteet, ei edes EU:n pakotteet, Kaikkonen selvittää.

Hän ihmettelee, miksi Paananen ylipäätään on pakotelistalla.

– Yhdysvalloilta olisi kaivattu vähän tarkempia perusteluja sille, että minkä takia suomalaisia yksityishenkilöitä ja yrityksiä on näille pakotelistoille päätynyt. Yhdysvallat ei ole tarkempia selvityksiä antanut, vaan on tehnyt tällaisen yksipuolisen päätöksen.

Paananen ei kuulu Kaikkosen ystäväpiiriin.

– En sen paremmin tunne. Joskus olen aikaisemmin, ehkä kerran tavannut. Ei pidetä mitenkään aktiivisesti yhteyttä, Kaikkonen sanoo.

Muokattu 2.2.2016 klo 12.38. Jutussa sanottiin aiemmin, että Kaikkosen vieressä olisi istunut Kai Paananen. Kuvassa oleva henkilö on kuitenkin kansanedustaja Ville Skinnari. Poistettu kuvatekstistä Kai Paanasen nimi. Tarkennettu, että Paananen ja Kaikkonen tapasivat, mutta aiheesta ei ole kuvaa.