Hyppää sisältöön

Sairauskertomuksia someen? – Snapchat ja Periscope voivat johtaa ylilyönteihin

Nopeus ja visuaalisuus korostuvat jatkuvasti itsensä ilmaisussa. Uudet sosiaalisen median kanavat tekevät suomalaisista valmiimpia itsensä ilmaisijoita.

Ihmisillä on myös aiheita, joista ei somessa avauduta. Some on kuitenkin laskenut itsensä ilmaisun rimaa. Kuva: Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle

Päivitykset sosiaalisessa mediassa voivat nykyään saada miettimään, miksi joku kertoo mielipiteensä tai asiansa juuri valitsemallaan tavalla.

– Lukija ajattelee, että ei ole itse kertonut moista. Kysehän ei siitä, että olisi kertonut itsestään jotain epäsopiva, vaan siitä, että lukija itse ei välttämättä olisi kertonut asiasta laisinkaan.

Itsensä ilmaiseminen sosiaalisessa mediassa on digitaalisen kulttuurin tutkijan Sari Östmanin mukaan hyvä asia, mutta se vaatii opettelua.

– Sosiaalinen media on laskenut itsensä ilmaisun rimaa. Asioita kerrotaan helpommin. Rajat toisin kulkevat ihmisillä vähän eri paikoissa ja eri asioissa. Kaikilla kuitenkin tuntuu olevan kestoaiheena, että voiko kertoa tätä tai tätä asiaa.

– Rajat ovat jokaisella hyvin henkilökohtaiset. Jollekin on hyvin luontevaa kertoa sairaudestaan ja joku ei puhuisi siitä mistään hinnasta. Asiat ovat hyvin erilaisia, sanoo Östman.

Aina on olemassa aihe, josta vaietaan

Uusissa sosiaalisen median kanavissa on myös tietynlainen harjoittelun vaihe.

Eli opetellaan teknisiä ominaisuuksia ja niitä rajoja. Ylilyönnit liittyvät tähän harjoitteluvaiheeseen.

Sari Östman

– Opetellaan teknisiä ominaisuuksia ja rajoja. Ylilyönnit liittyvät tähän harjoitteluvaiheeseen, elleivät ne ole tarkasti harkittuja.

– Vaikka tuntuu, että ihmiset ruotivat somessa kaiken, niin tutkimuksissani on käynyt selville, että aina löytyy aihe josta ei avauduta, sanoo digitaalisen kulttuurin tutkija Sari Östman.

Ylilyöntejä sattuu, mutta niitä voi sattua myös kasvokkain.

– Ei se sosiaalinen media poikkea muista välineissä, sanoo Östman.

Snapchat ja periscope – visuaalisuus ja nopeus korostuvat

Itsensä ilmaisussa sosiaalinen media on eräänlainen ensimmäinen pehmeä askel tutustuessa toiseen. Ujona itseään pitävä digitaalisen kulttuurin tutkija kokee samoin.

Tietyllä tavalla he ovat valmiimpia ilmaisemaan itseään kuin aiemmat sukupolvet, kun tulee näitä uudenlaisia itseilmaisun kanavia

Sari Östman

– Käytän esimerkkinä omaa työtäni, eli keskustelun aloittaminen on joka kerta yhtä vaikeaa. Mutta jos henkilö sattuu olemaan Facebook-kaverini, jolloin näen silloin tällöin hänen julkaisujaan, tuntuu se henkilö läheisemmältä kohdatessa kasvokkain. Se jotenkin pienentää kuilua, joka meillä suomalaisilla on, sanoo Östman.

Tullaanko tulevaisuudessa näkemään itseään hyvin ilmaisevia aikuisia, koska nuorilla on tällä hetkellä käytössä laajat sosiaalisen median väylät?

– Nyt välineet perustuvat hyvin pitkälle visuaalisuuteen ja nopeuteen, kuten Snapchat ja Periscope. Esimerkiksi kirjallinen ilmaisu ei kuulu siihen niin vahvasti. Tietyllä tavalla nuoret ovat valmiimpia ilmaisemaan itseään kuin aiemmat sukupolvet, kun tulee näitä uudenlaisia itseilmaisun kanavia.

– Heille myös kehittyy uudenlaisia itseilmaisun keinoja, ja visualisuuden merkitys kasvaa. Käytetään yhä enemmän valo- ja videokuvaa, summaa digitaalisen kulttuurin tutkija Sari Östman.

.
.