Trump yritti vitsailla Iowan esivaalin tulosten tultua: "Luulen, että ostan maatilan täältä"

Cruzin kärkisijaa Iowassa on pidetty suurena voittona hänelle. Demokraatit näyttäisivät sen sijaan jossain määrin jakautuneen kahtia puolueena. Republikaanit sanoivat Iowan tuloksen olevan lähes täydellinen katastrofi Clintonille ja demokraateille.

USA:n presidentinvaali
Donald Trump
Donald Trumpin kiitospuhetta hänen kannattajilleen on pidetty yllättävänkin lyhyenä. Demokraattiehdokkaan Bernie Sandersin kannattajat puolestaan buuasivat puolueen toisen ehdokkaan Hillary Clintonin puheelle.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Ted Cruz selviytyi republikaanisen puolueen voittajaksi Iowan puoluekokouksissa maanantai-iltana paikallista aikaa. Miljardööri Donald Trump, joka on johtanut mielipidekyselyjä, jäi toiseksi.

Demokraattien kisa sen sijaan on äärimmäisen tiukka. Sekä entinen ulkoministeri Hillary Clinton että Vermontin senaattori Bernie Sanders saivat molemmat käytännössä puolet äänistä. Sanders kutsui lopputulosta vähän ennen kuin kaikki äänet oli saatu laskettua tasapeliksi. Ehdokkaiden välinen ero on vain prosentin osia.

Cruz sai noin 28 prosenttia republikaanien äänistä. Hänen kärkisijansa on sanottu olleen hänelle valtava voitto. Trumpin päätöstä jättää puolueen viimeinen väittely väliin on konservatiivien leirissä ehditty jo pitää virheenä.

Demokraattinen puolue sen sijaan näyttäisi jakautuneen jotakuinkin kahtia. Molemmat ehdokkaat saivat lähes saman määrän äänistä ja joissain vaalipiireissä Clintonin voitto ratkesi vasta kolikonheiton jälkeen.

Clinton aloitti oman kiitospuheensa Sandersin vielä jatkaessa omassa vaalitilaisuudessa omaansa. Sandersin kannattajat buuasivat Clintonille katsellessaan hänen puhettaan televisiosta ja huusivat hänen olevan valehtelija.

"Näissä vaaleissa on niin paljon kyseessä"

Sanders kiitti puheessaan Clintonia ja Martin O’Malleyta, joka luopui kisasta tulosten tultua ilmi.

– Iowalaiset ovat lähettäneet syvällisen viestin vallanpitäjille politiikassa ja mediassa. Aika on ajanut nykyisenlaisen politiikan ja talouden ohitse, hän sanoi.

Clinton puolestaan sanoi kiitospuheessaan hengähtävänsä helpotuksesta.

– Näissä vaaleissa on niin paljon kyseessä. Olen edistysmielinen ja minä saan asiat tehtyä. Olen ylpeä saadessani seistä edessänne osana amerikkalaisten uudistajien pitkää ketjua, hän sanoi.

Republikaanipuolueen johto sanoi Iowan tuloksen olevan lähes täydellinen katastrofi Hillary Clintonille ja demokraattiselle puolueelle.

"Voitto ruohonjuuritasolle"

Ted Cruz puolestaan sanoi illan tulosten olevan voitto ruohonjuuritasolle.

– Jumala siunatkoon Iowan hienoa osavaltiota. Tämäniltainen tulos on voitto ruohonjuuritasolle. Tämä on voitto rohkeille konservatiiveille ympäri Iowaa ja tätä mahtavaa maata, Cruz sanoi.

Hän sanoi tuloksen olevan voitto miljoonille amerikkalaisille, jotka ovat joutuneet kantamaan "Obaman hallinnon seitsemän vuoden taakan harteillaan". Cruz sanoi heidän oikeutuksensa olevan peräisin heidän luojaltaan, eikä miltään poliittiselta puolueelta, jonka jälkeen hän myös siteerasi Raamattua.

"Minun kerrottava teille jotain: olen otettu"

Jos Ted Cruzin puhe kesti kohtuullisen pitkään, Donald Trumpin puhe sen sijaan oli monien mielestä neliminuuttisena yllättävänkin lyhyt. Joidenkin mielestä Trump vaikutti olevan jossain määrin "poissa tolaltaan", mutta Trumpin tilaisuudessa olleiden mukaan hänen kannattajansa olivat todella järkyttyneitä tuloksista.

– Me tulimme toiseksi tänään ja minun on kerrottava teille jotain: olen otettu, Trump sanoi.

Hän julistautui jossain määrin voittajaksi, koska ei jäänyt kisassa yhdenneksitoista. Hänen puheestaan kuitenkin sanottiin puuttuvan viesti hänen äänestäjilleen.

– Rakastamme New Hampshirea, me rakastamme Etelä-Carolinaa, tulossa on mahtava viikko. Luulen, että tulemme julistamaan voittoa, toivon niin, Trump sanoi viitaten tuleviin esivaaleihin.

Trump onnitteli Ted Cruzia voitosta ja sanoi olevansa luottavainen siitä, että hän voittaa puolueensa ehdokkuuden.

– Rakastan iowalaisia. Luulen, että tulen vielä takaisin tänne ja ostan itselleni maatilan, rakastan tätä osavaltiota, Trump sanoi.