Hollannissa opetetaan kotkia nappaamaan lennokkeja lennosta – video

Kotka oppii viemään ilmasta nappaamansa lennokin haluttuun paikkaan.

kotka istuu miehen kädellä
Poliisin kouluttama kotka ottaa kiinni kauko-ohjattavan lennokin ilmassa.

Hollannissa on keksitty uusi keino vastata miehittämättömien lennokkien muodostamiin mahdollisiin turvallisuusuhkiin. Hollannin poliisi käynnistämässä ohjelmassa koulutetaan kotkia nappaamaan lennokit suoraan ilmasta.

Kotka opetetaan aluksi tunnistamaan lennokki. Kun lintu havaitsee sellaisen, lentää se sitä kohti, nappaa sen kynsiinsä ja vie turvalliseen paikkaan.

Kotkien etu on, että ne saavat neljällä voimakkaalla varpaallaan tukevan otteen ainakin kevyestä lennokista. Kotkia Hollannin poliisille kouluttava tanskalaisyritys Guard from Above yrittää opettaa linnut käsittelemään myös hieman isompia lennokeita.

Ongelmana on, että lennokin roottorit voivat vahingoittaa lintua. Seuraavaksi pyritään kehittämään keinoja, joilla jalkojen vahingoittuminen kyettäisiin estämään.

Poliisit useissa maissa ovat yrittäneet löytää keinoja, joilla haittaa aiheuttava lennokki saadaan poistettua. Lennokki saattaa esimerkiksi haitata lääkärihelikopterin työtä. Muina mahdollisina keinoina on mainittu muun muassa elektroninen häirintä, erilaiset verkot ja torjuntalennokit.

Lintujen etu on, että viranomaiset pystyvät paremmin vaikuttamaan siihen, minne lennokki saadaan siirrettyä ilman, että se esimerkiksi putoaa hallitsemattomasti yleisön joukkoon.