Jukka Vihriälän viimeinen taisto lahjusrikoksesta: "Uskon vakaasti, että syytteet hylätään"

Korkeimman oikeuden suulliseen istuntoon saapui aamulla leppoisaa väkeä. Jukka Vihriälän lahjusjutussa niin syyttäjät kuin Vihriälä itsekin rupattelivat keskenään herrasmieshengessä. Vihriälä uskoo yhä, että kaikki häneen kohdistetut rikossyytteet kaatuvat.

Jukka Vihriälä korkeimman oikeuden suullisessa istunnossa 2. helmikuuta 2016. Kuva: Ari Mölsä / Yle

Oikeudenkäynnin tiukka perusjännite on osapuolten näennäisestä leppoisuudesta huolimatta yhä voimassa.

Syyttäjä vaatii Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) hallituksen entiselle puheenjohtajalle Jukka Vihriälälle tänäänkin KKO:ssa rangaistusta törkeästä lahjuksen ottamisesta.

Syyttäjä: Hovin antamaa lahjustuomiota on kovennettava

Jutussa toisena syyttäjänä toimiva valtionsyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen perustelee ankaraa rikosnimikettä, törkeä lahjuksen ottaminen, teon mittavuudella.

Käräjäoikeudessa ja hovioikeudessa syyttäjä katsoi, että Vihriälä on tuomittava kahden ja puolen vuoden ehdottomaan vankilarangaistukseen. Nyt syyttäjälle riittäisi sekin, että Vihriälälle tuomittaisiin ehdollinen vankeusrangaistus, jonka päälle lätkäistäisiin oheisrangaistuksena yhdyskuntapalvelua tai sakko.

Hovioikeus tuomitsi Vihriälän kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Pelkästään se ei syyttäjälle missään nimessä riitä.

– Tässä on käyty taulukauppaa sillä tavalla, että ostetaan taulu satasella, pannaan siihen kympin kehykset ja myydään taulu eteenpäin tuhannella eurolla. Sekä käräoikeus että hovioikeus ovat katsoneet, että tästä noin 700 euroa on lahjan luonteista taloudellista etua. Vähän kärjistäen voidaan kysyä, että jos taulujen oston ja myynnin sijaan tuo sama määrä olisi annettu vaalitukena ruskeassa kirjekuoressa pöydän alta, kävisimmekö tätä keskustelua?, Hämäläinen lataa.

Vihriälä: Uskon, että lopulta oikeus voittaa

Jukka Vihriälä on kaiken aikaa kiistänyt kaikki häneen kohdistetut rikossyytteet.

– En ole tehnyt mitään väärää saati laitonta. Kyse on ollut tavanomaisesta vaalityöstä ja siihen liittyvästä varainhankinnasta. Suhtaudun tähän oikeudenkäyntiin luottavaisesti. Uskon vakaasti, että oikeus voittaa ja syytteet hylätään, Vihriälä sanoo.

Vihriälä kertoo, että vuosikausia kestänyt oikeusprosessi on ollut hänelle henkisesti äärimmäisen raskas. Koko hänen elämäntyönsä kansanedustajana, valtiopäivämiehenä, on tuhoutunut.

– Olen ollut roikkuvassa hirressä kuusi ja puoli vuotta. Katson, että tämä on kohtuutonta yksilöä ja perhettä ajatellen, mutta kaikki pitää kestää. Olen menettänyt merkittäviä luottamustehtäviä, ja tämä on ollut taloudellisesti erittäin raskas asia, hän kuvailee.

– Kun on uhrannut politiikalle ja yhteisten asioiden hoitoon koko elämänsä, ja koittanut tehdä ne parhaan kykynsä ja taitonsa mukaan, niin joutuu sitten tällaiseen tilanteeseen, Vihriälä harmittelee.

Taustalla Nuorisosäätiön rahoituskuviot

Syytteen taustalla on Vihriälän taannoinen toiminta Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) hallituksen puheenjohtajana. Vihriälä oli osaltaan päättämässä Nuorisosäätiönkin vuosittaisista avustuksista.

Hovioikeuden mukaan  Vihriälä sai Nuorisosäätiöltä ja sen hallinnoimilta yhtiöiltä ylihintaisten taulukauppojen ja Tallinnan matkojen muodossa noin 35 000 euron lahjuksen.

Nyt korkeimman oikeuden on ennakkopäätöstuomioistuimena ratkaistava, oliko Vihriälän toiminta ylipäätään laitonta ja jos oli, kuinka vakavasta rikoksesta oli kysymys.

Korkein oikeus antaa ratkaisunsa myöhemmin keväällä.