Venäläiskaatopaikka uhkaa taas Suomenlahtea – viranomaiset riitelevät vastuusta

Ongelmajätteiden kaatopaikalta valuu ympäristöön vaarallisia öljy- ja kemikaalijätteitä. Parikymmentä kilometriä Pietarista kaakkoon sijaitsevalle laitokselle on julistettu hätätila. Kukaan ei halua ottaa vastuuta tapahtuneesta.

Ulkomaat
Kuvakaappaus Fotankan nettisivuilta jossa valokuva kaatopaikasta.
Pääministeri Dmitri Medvedev lupaili kolme vuotta sitten, että Krasnyi Borin ongelmajätteiden kaatopaikka suljetaan. - Kuvakaappaus venäläisestä verkkojulkaisusta Fontanka.ru:sta. fontanka.ru

Hätätilan syynä on runsaiden lumisateiden jälkeen nopeasti lämmennyt sää. Krasnyi Borissa on varastoituna kaksi miljoonaa tonnia vaarallisia jätteitä korkeiden maavallien ympäröimiin avoaltaisiin. Myrkyllinen vesi valuu nyt yli äyräiden.

Ympäristöaktivistien mukaan myrkkyvesi on jo levinnyt kaatopaikan alueelle, josta sitä valuu Izora-joen kautta Nevaan ja sieltä Suomenlahteen.

Viranomaiset pallottelevat vastuuta

Sulamiesvesien aiheuttaman ongelman tunnusti jo viime viikolla laitoksen johtaja Viktor Koljadov. Hän pyysi Krasnoborskin kaupunginhallintoa julistamaan koko alueelle hätätilan.

Koko aluetta koskevan virallisen hätätilan julistaminen tarkoittaisi sitä, että viranomaisten pitäisi auttaa laitosta ratkaisemaan ongelma. Omin voimin laitos ei siihen pysty. Laitoksen laitteilla myrkkyveden poistaminen veisi vähintään kuukauden.

Urakka on sen verran suuri, että sen enempää paikallis- kuin alueviranomaisetkaan eivät halua ottaa kiusallista vuotoa vastuulleen. Pietarilaisen uutissivuston Fontanka.ru:n mukaan asiaa pallotellaan nyt viranomaiselta toiselle samalla, kun jätevesi valuu ympäristöön.

Suomenlahden pahimpia pilaajia

Krasnyi Borin (suomeksi Punainen männikkö) ongelmajätteiden kaatopaikkaa on pidetty yhtenä Suomenlahden pahimmista pilaajista. Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev lupasi kolme vuotta sitten, että se suljetaan nopealla aikataululla.

Kaatopaikka on herättänyt huolta myös Suomessa, ja laitokselle on myös tarjottu apua. Yhteistyössä ei ole kuitenkaan edetty.

Luoteis-Venäjän suurimmalle vaarallisten aineiden kaatopaikalle on varastoitu mm öljy- ja kemianteollisuuden myrkkyjätteitä 70-luvulta asti.

Alueen kunnostamisesta suunnitelmia

Viime vuosina on laadittu useita suunnitelmia alueen kunnostamiseksi ja jätteiden käsittelylaitoksen rakentamiseksi. Laitos maksaisi 18 miljardia ruplaa eli runsaat 210 miljoonaa euroa.

Jätteiden siirto Krasnyi Borista esimerkiksi Tomskin alueella sijaitsevaan käsittelylaitokseen puolestaan maksaisi 840 miljardia ruplaa, mikä vastaa kahta Pietarin kaupungin vuosibudjettia.

Viime vuoden lopulla alueellinen tuomioistuin kielsi Krasnyi Borilta uusien jätteiden vastaanottamisen. Paikallisten ekologien mukaan kaatopaikalle on kiellosta huolimatta edelleen viety ongelmajätteitä.