1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Intialaisministeri esittää: Kaikkien sikiöiden sukupuoli selvitettävä tyttökadon estämiseksi

Intian nykylaki kieltää sukupuolen selvittämisen. Lakia noudatetaan vaihtelevasti. Ministerin mielestä tieto antaisi viranomaisille mahdollisuuden suojella tyttösikiöitä ja oikaista tyttöjen ja poikien vääristynyt suhdeluku.

Ulkomaat
Lähikuva kolme värikkäisiin huiveihin pukeutuneesta nauravasta teinitytöstä.
Intialaiset koulutytöt pukeutuivat perinneasuihin Bangaloressa viime marraskuussa juhliakseen Intian lasten päivää. Sen tarkoituksena on kiinnittää huomiota lasten oikeuteen saada huolenpitoa ja koulutusta. Jagadeesh NV / EPA

Intialaisministeri, jonka vastuulla ovat naisiin ja lapsiin liittyvät kysymykset, on saanut kiivasta kritiikkiä ehdotuksestaan, jonka mukaan sikiöiden sukupuolen selvittämisestä tehtäisiin pakollista. Arvostelijoiden mukaan vaikutus olisi aivan päinvastainen kuin ministeri olettaa.

Poikalapsia suosivassa kulttuurissa jää syntymättä paljon tyttöjä, joiden sukupuoli on selvinnyt vanhemmille ennakkoon. Sen estämiseksi sikiön sukupuolen selvittäminen on nykylain mukaan kiellettyä.

Koska lakia ei etenkään maaseudulla noudateta lääkäreitä ja vanhempia uhkaavasta viisivuotisesta vankeusrangaistuksesta huolimatta, Maneka Gandhi kääntäisi lain päälaelleen ja tekisi sukupuolen selvittämisestä pakollista. Siten viranomaiset voisivat seurata, johtaako raskaus myös tyttöjen syntymään, Gandhi selittää ajatustaan.

Brittiläinen lääketieteellinen lehti Lancet julkaisi viisi vuotta sitten tutkimuksen, jonka mukaan Intiassa oli jäänyt kolmen vuosikymmenen aikana syntymättä jopa 12 miljoonaa tyttöä. Samana vuonna Intian väestönlaskenta kertoi, että tuhatta miespuolista intialaista kohden oli 940 naispuolista.

Suhdeluku oli korjaantunut seitsemällä kymmenessä vuodessa, mutta joissakin osissa Intiaa syntyy yhä jopa vain 780 tyttöä tuhatta poikaa kohden, kertoo Hindustan Times (siirryt toiseen palveluun) -lehti.

"Nykyinen laki on valvottuna tehokas"

Gandhi korostaa, että hänen ehdotuksensa ei ole lakiesitys, vaan vasta idea, jonka hyvistä ja huonoista puolista on keskusteltu hänen ministeriössään. Lopullinen päätös on terveysministeriön asia hän sanoo.

Naisjärjestöjen kritiikki on kuitenkin jo ollut kovaa. Niiden mukaan muutos vain heikentäisi naisten asemaa.

Yleisintialaisen naisten demokraattisen liiton mukaan tarkoituksena lienee vain päästää lääkärit kantamasta vastuuta. Odotettavissa olisi laittomien aborttien voimakas lisääntyminen, liitto sanoo. Sen mukaan nykyinen laki on osoittautunut tehokkaaksi siellä, missä sitä on toteutettu kunnolla.

– Muutos saattaisi toimia koulutettujen joukossa, mutta maaseudulla asuvilla naisilla on edelleen valtava sosiaalinen ja kulttuurinen paine synnyttää poikia, sanoo puolestaan Ranjana Kumari, joka johtaa delhiläistä sosiaalisiin kysymyksiin keskittyvää ajatushautomoa.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi