Asukastupia vähennetään – kaupunkilaisille olohuoneita kirjastoihin tai kouluihin

Asukastuvat ovat muuttumassa kuntalaisten olohuoneiksi. Oulun kaupunki karsii niiden määrää ja asukasyhdistykset hakevat uutta toimintamallia.

olohuoneet
Oulussa keskustan suurlaueen asukastupa sijaitsee Kauppurienkatu 23:ssa.
Pekka Loukkola / Yle

Asukastupien määrä Oulussa on vähenemässä palvelupisteverkkoselvityksen myötä. Selvitys vaatii vielä poliitikkojen siunauksen.

Oulun kaupungin yhteisötoiminnan päällikkö Pasi Laukan mukaan nykyisen muotoinen asukastupatoiminta lakkaa.

– Paraikaa selvitetään kaupungin kouluverkkoa ja hyvinvointikeskukset aloittelevat toimintaansa. Tulevaisuuden asukastuvat - kuntalaisten olohuoneet - tulevat esimerkiksi hyvinvointikeskusten, koulujen, kirjastojen ja monitoimitilojen yhteyteen, kertoo Laukka.

Oulussa asukastupia ja -yhdistyksiä on ollut toiminnassa jo 1980-luvun alusta alkaen. Niitä syntyi eri kaupunginosiin vuosien varrella asukkaiden innostuksesta. Tuvilla on tarjolla esimerkiksi lounastoimintaa, päivän lehdet ja niissä voi osallistua vaikkapa harrastustoimintaan.

Muutokset muutaman vuoden sisällä

Pasi Laukka laskeskelee, että muutokset tulevat voimaan jo kuluvan valtuustokauden aikana.

– Siten ei olisi erillisiä asukastupia erillisissä yksiköissä, vaan ne toimisivat kaupungin toimitiloissa esimerkiksi kirjastojen, hyvinvointikeskusten tai yhteisötalojen yhteydessä, jatkaa Laukka.

Oulussa on kolme yhteisötaloa: Aleksinkulmassa, Honkapirtillä ja Oulunsalon entisessä kunnantalossa.

Yhteisötoiminnan päällikön Pasi Laukan mukaan nykyisestä yli 20 asukastuvasta jäljelle jää 9-11. Tämän lisäksi olemassa olevat kolme yhteisötaloa säilyvät kuntalaisten olohuoneina.

Oulussa asukastupa on jo suljettu Kaukovainiolta, Karjasillalta, Oulunsuusta ja Rajakylästä.