1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Soldiers of Odin leviää Facebookissa – nettiryhmiä perustettu jopa Yhdysvaltoihin ja Australiaan

Siitä ei ole tietoa, organisoivatko yhteisöt varsinaista katupartiointia maissaan. Suojelupoliisista vahvistetaan, että katupartiojärjestö on alkanut järjestäytyä kansainvälisesti.

Soldiers of Odinin jäsenet marssivat Joensuussa 8. tammikuuta. Kuva: Lehtikuva

Suomen Kemissä perustettu katupartiojärjestö Soldiers of Odin on alkanut levitä kansainvälisesti Facebookin kautta. Yhteisöpalveluun on perustettu ryhmiä järjestön nimellä ainakin yli kymmeneen eri maahan.

Ryhmiä on perustettu muun muassa Ruotsiin, Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Portugaliin. Lisäksi aiemmin on kerrottu, että järjestö toimii myös Norjassa ja Virossa.

Yhteisöt toimivat joko nimellä ”Support Soldiers of Odin” tai ”Soldiers of Odin”. Moni ryhmä käyttää sivuillaan järjestön tuttua viikinginpäälogoa, johon on muokattu aina kunkin maan oma lippu.

Facebookin ryhmissä on ”tykkääjiä” aina muutamista sadoista joihinkin kymmeniin.

Siitä ei ole tietoa, organisoivatko yhteisöt varsinaista katupartiointia maissaan. Joidenkin maiden yhteisöt voivat olla pelkästään kannattajaryhmiä, joilla ei ole muutoin aktiivista toimintaa. Useimmat yhteisöistä on suljettuja, eikä niiden sisältöä pääsee lukemaan.

Soldiers of Odin perustettiin viime syksynä, kun Suomeen alkoi virrata suuria määriä turvapaikanhakijoita.

Järjestön katupartiointi on herättänyt runsaasti huomiota tiedotusvälineissä. Joillakin katupartion aktiiveilla on raju rikostausta. Ryhmällä on osastoja Suomessa yli 20 paikkakunnalla.

Supo: Liike järjestäytyy kansainvälisesti

Suojelupoliisista vahvistetaan, että katupartiojärjestö on alkanut järjestäytyä kansainvälisesti internetissä.

– Olemme tietoisia siitä, että tämäntyyppisiä julkituloja on alkanut tulla ulkomailtakin ja liikkeen nimissä siellä järjestäydytään, kertoo terrorismiasiantuntija Tuomas Portaankorva Suojelupoliisista.

Kovin yksityiskohtaista tietoa Supolla ei järjestön kansainvälisestä toiminnasta kuitenkaan ole. Supo keskittyy tarkkailemaan järjestön toimintaa pääasiassa Suomessa.

– Se mitä ulkomailla tapahtuu, niin sitä seurataan kyllä mutta me emme kovin yksityiskohtaista tietoa sieltä tarvitse.

– Suomessa otamme huomioon mahdollisuuden, että jotain vaikutteita ulkomailta voi tulla tänne. Se on tärkeämpi näkökulma tässä, Portaankorva toteaa.