Thaimaan sotilasjuntta haluaa panna Facebookin ja Googlen ahtaalle

Juntan mukaan kansainväliset nettiyhtiöt sensuroivat haluttomasti. Thaimaan sotilashallinnon näkemys on, että ulkomaalaisten jättifirmojen pitää mukautua paikalliseen lakiin.

kulttuuri
Googlen logo toimitilan seinässä
Daniel Deme / EPA

Thaimaata hallitseva sotilasjuntta haluaa rajata Googlen, Facebookin ja viestintäsovellus Linen toimintaa.

Toissa vuonna valtaan päässyt juntta on aiemmin pidättänyt siihen kriittisesti suhtautuvia ihmisiä, yrittänyt hiljentää mediaa ja estänyt poliittisia kokoontumisia.

Netti tai sosiaalinen media on saanut toimia Thaimaassa vapaasti, mutta nyt asiaan on tulossa muutos. Sotilashallitustuksen joukkoviestinnän uudistusta ajava komitea haluaa tehdä lähikuukausina yhteistyötä Googlen, Facebookin ja pikaviestiohjelmafirma Linen kanssa. Yhteistyö liittyy kuviin ja videoihin, joilla on "merkitystä kansankunnan turvallisuudelle ja thaimaalaisille instituutioille".

Nettifirmoja painostetaan

Sotilasjuntan edustajien ja Googlen välinen ensimmäinen keskustelu pääsi äskettäin julkisuuteen Thaimaassa. Siitä kävi ilmi, että maan viranomaiset painostavat nettifirmoja muutokseen ilman paikallisten tuomioistuinten hyväksyntää.

Juntan edustajan Pisot Paoinin mukaan viimeisten viiden vuoden aikana netistä on löytynyt tuhansia laittomia postauksia. Hänen mukaansa isot nettifirmat ovat suhtautuneet sensuuripyyntöihin haluttomasti. Myötämielisimmin niihin on asennoitunut Google.

Globaalien nettifirmojen on mukauduttava paikallisiin lakeihin ja monet niistä blokkaavatkin rutiininomaisesti "epäilyttävää" materiaalia.

Hallitus tarkkailee yksityisviestintää

Linen edustaja on ilmoittanut, että Thaimaan viranomaiset eivät ole vielä ottaneet viestintäpalveluun yhteyttä, mutta tärkeintä sille on käyttäjien yksityisyys.

Line on ilmoittanut pyrkivänsä lopputulokseen, joka ei olisi ristiriidassa Thaimaan lakien ja Linen kansainvälisen toiminnan kanssa.

Japanilainen Line on Thaimaan suosituin pikaviestintämuoto. Poliisi ja ministerit käyttävät sitä virallisena viestintäkanavanaan Twitterin tapaan.

Viime tammikuussa thaimaalainen mies pidätettiin, koska hän oli jakanut Linessä maan sotilashallituksen johtajaa Prayut Chan-O-Chania pilkkaavaa videota.

Tapaus on herättänyt epäilyjä, että Thaimaan viranomaiset tarkkailevat jo nyt Linen viestiliikennettä.

Lähteet: AFP