EU kieltää ja sallii kosmetiikan säilöntäaineen PHMB:n – viranomainen: "En heittäisi tuotteita roskiin"

Monissa kosmetiikkatuotteissa käytettävä säilöntäaine PHMB on saanut kuluttajat varpailleen. EU:n kemikaalilainsäädännössä se on luokiteltu mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi aineeksi eli sitä ei saa käyttää kosmetiikassa ilman tiedekomitean päätöstä. Sama aine on kuitenkin edelleen sallittujen listalla EU:n kosmetiikka-asetuksessa.

Kotimaa
Miesmallin hiuksiin suihkutetaan lakkaa.
Jens Kalaene / EPA

Netissä leviävien listojen mukaan ainetta olisi sadoissa eri tuotteissa, esimerkiksi hiuslakoissa, kasvopyyhkeissä ja meikinpoistoaineissa. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston Tukesin ryhmäpäällikkö Marilla Lahtinen arvioi, että tuotteita lienee muutamia kymmeniä.

Tukes ei ole vielä ryhtynyt valvontatoimiin, koska se haluaa ensin komission tulkinnan ristiriitaiseen lainsäädäntöön. Päätös voi tulla nopeastikin.

– Komissiolta on pyydetty kannanottoa siitä, miten kosmetiikkalainsäädäntöä asiassa tulkitaan, Lahtinen sanoo.

PHMB eli polyheksametyleenibiguanidi (polyaminopropyl biguanide) on luokiteltu kategoriaan kaksi, eli sen epäillään aiheuttavan syöpää.

Pelkkä epäilys ei kuitenkaan tarkoita, että aine aiheuttaa syöpää.

– Aineella on vaarallisuusluokitus, mutta jos tuote sisältää ainetta hyvin pieniä määriä, tosiasiallinen riski on eri asia, Lahtinen sanoo.

Pitääkö tuote heittää roskiin tai palauttaa?

Lahtinen ei pidä tilannetta erityisen kummallisena, sillä kosmetiikkalainsäädännössä aineita poistetaan sallittujen listalta ja lisätään sinne usein.

– Itse en kuluttajana lähde heittämään tuotteita roskiin, on niissä tätä ainetta tai ei, Lahtinen sanoo.

Tukesin ryhmäpäällikkö Marilla Lahtinen arvelee, että PHMB:stä on todennäköisesti enemmän huolta spraymuotoisissa kosmetiikkatuotteissa kuin iholle laitettavissa.

Muun muassa kosmetiiikka-alan yrityksiä edustava Teknokemian Yhdistys (siirryt toiseen palveluun) vakuuttaa nettisivuillaan, että kuluttajien ei tarvitse olla huolissaan PHMB:tä sisältävien tuotteiden turvallisuudesta.

Vastuu kosmetiikkatuotteiden turvallisuudesta ja lainsäädännön noudattamisesta on kuitenkin tuotteen vastuuhenkilöllä. Yhteystietojen tulee olla merkittynä pakkaukseen.

Lahtisen mukaan on periaatteessa mahdollista, että aine sallitaan jatkossakin mutta nykyistä pienempänä pitoisuutena. Tähän saakka enimmäispitoisuus on saanut olla 0,3 prosenttia.

Yrityksillä ei ole tällä hetkellä velvollisuutta ottaa tuotteita takaisin.

Saako tuotetta myydä?

Tukes on ilmoittanut, että PHMB:tä sisältäviä tuotteita ei saa myydä. Lainsäädännön ristiristiriitaisuuksien vuoksi se on kuitenkin päättänyt odottaa komission vastausta ennen valvontatoimiin ryhtymistä.

– Lakia voidaan tulkita niin, että vain uusien valmisteiden myynti on kiellettyä mutta ennen vuotta 2015 markkinoille saatettujen tuotteiden myynti olisi sallittua.

Toinen tulkinta on, että kaikkien ainetta sisältävien tuotteiden myynti olisi kiellettyä.

Vaarallista silmille ja vesistöille

EU:n tiedekomitean selvityksessä todetaan, että PHMB:tä käytetään paljon muuallakin kuin kosmetiikassa, koska se tehoaa vaikeasti tuhottaviin mikrobeihin.

Sitä käytetään muu muassa lääketieteellisten instrumenttien puhdistamiseen ja uima-allasvesien käsittelyyn. Samaa ainetta löytyy myös homeenpoistotuotteista, puhdistusaineista, kosteuspyyhkeistä ja käsienpesuaineista.

Euroopan kemikaaliviraston vastuualueeseen kuuluu PHMB:n käyttö mm. desinfiointi-, puhdistus- ja torjunta-aineissa eli biosideissä. Tähän yritysten on haettava Euroopan kemikaaliviraston biosidivalmistekomitean lausunto valmisteryhmittäin.

Osaan valmisteryhmistä komitea on antanut kielteisen lausunnon, ja tämän vuoksi käyttö lopetetaan muun muassa ihon desinfiointiin tarkoitetuissa valmisteissa, kertoo Euroopan kemikaaliviraston tieteellinen asiantuntija Antero Airaksinen.

PHMB on haitallista nieltynä. Se herkistää ihoa ja vaurioittaa vakavasti silmiä. Se myös vahingoittaa hengityselimiä pitkäaikaisessa käytössä. Lisäksi kemikaaliviraston luokituksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan PHMB on erittäin myrkyllistä vesistölle.

Päivitetty 3.2. klo 9.22: Lisätty PHMB-yhdisteen suomenkielinen nimitys.