1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Rakennusala virkistymään päin Lapissa – Lomarakennuskohteet vielä pieniä

Lapin matkailurakentamisessa on valoa näkyvissä, mutta kohteet ovat vielä pääosin pieniä. Näin sanoo Rakennusliiton Lapin aluetoimitsija Jarmo Alatarvas. Kaikkiaan koko rakennusala on nyt hienoisessa nousussa. Näin arvioi Alatarvaan lisäksi kuusamolainen rakennusalan urakoitsija.

talous
Sallaan rakenteille oleva lomakylä.
Holiday Club Resorts Oy

Sallaan Hotelli Revontulen viereen ollaan rakentamassa jopa 26 lomahuoneiston luhtitalokylää. Lapion pitäisi kolahtaa maahan jo toukokuussa, ainakin ensimmäisten 16 huoneiston osalta.

Holiday Club Resortsin lomakylän laajennus on tällä hetkellä suurimpia Lapin matkailurakennuskohteita. Muut suuret lomaketjut tai rakennusyritykset eivät nyt laajemmin satsaa matkailuun.

– Lomarakentaminen on nyt vähän pienempien yhtiöiden hallinnassa, sanoo Holiday Club Resorts Oy:n liiketoimintajohtaja Tapio Anttila.

Hän ottaa esimerkiksi Kuusamon, jossa uusia työmaita on tällä hetkellä heidän lisäkseen vähän. Yhtiö aikoo rakentaa Saariselälle vastaavanlaisia luhtitaloja, mutta tästä projektista ei ole vielä lopullisia päätöksiä. Myös Jämsän Himoksella on yksi lomarakennuskohde.

Tunturikohteissa kajastaa valo

Rakennusliiton Lapin aluetoimitsija Jarmo Alatarvas sanoo, että tunturikohteissa on "pikkaisen valoa". Hänkin myöntää, että lomarakentaminen on nyt pääosin pienten yrittäjien käsissä.

Tämän paljastaa myös liiton jäseniä varten laadittu kohdelista. Siihen on tällä hetkellä printattu Sallan lisäksi vain muutama lomarakennushanke.

– Levin alueella on pientä valoa näkyvissä, eli kohteita alkaa. Saariselällä on pienehköjä, sanoo Jarmo Alatarvas.

– Yleensä tähän listaan ei ilmoiteta pienempiä kohteita. Siinä on urakoitsijoitten, gryndereitten kohteet pääsääntöisesti.

Rakentaminen vilkastumassa muuallakin

Silti rakennusalalla on kokonaisuudessaan näkymässä pientä vilkastumista, Lapissakin.

– Kyllä se pikkuisen virkistymään päin on, en kaikkkien puolesta uskalla vastata. Mutta kyllä sellainen mutu-tuntuma on, että se pikku hiljaa lähtee nousuun, sanoo Sallan lomakylää urakoivan Europinta Oy:n toimitusjohtaja Kalevi Huuskonen.

Rakennusliiton listan mukaan sekä julkisten että yksityisten kiinteistöjen saneeraus työllistää tällä hetkellä. Ja jokunen julkinen uudisrakennuskin.

– Pitää näille kunnanisille nostaa hattua. Tämmöisessä tilanteessa, että kun on muuten rakentamisessa väljää, niin Äkäslompoloon ja Ylläs-alueelle on tulossa yksi uusi koulu. Ja sitten toinen koulu saneerataan, tehdään lisärakentamista, Jarmo Alatarvas kertoo esimerkkinä.

Saneerauskohteet työllistävät

Saneerauspuolella onkin huonon taloustilanteen toivo, myöntää Alatarvas.

– Meillä on Rovaniemellä ja Kemi–Tornio-alueella vanhaa kerrostalokantaa, niihin ei ole saneerauksia tehty vuosikymmeniin. Nythän se tilaisuus pitäisi olla. Ja kun valtio on siihen vielä erityisesti rahaa satsannut, että lainoittaa niitä. Nyt pitäisi ihmisten uskaltaa, että tilataan ja tehdään remontti.

Tosin esimerkiksi Rovaniemelle on nousemassa useita uusia kerrostaloja.

– Asuntorakentamisessakin Rovaniemen seudulla ensi kesä painetaan aika täysillä.

Alatarvaan mukaan Rovaniemelle on tulossa uusia urakoitsijoita, vaikka osa on poistunut markkinoilta. Esimerkiksi Skanska teki vastikään päätöksen, ettei jatka enää Rovaniemellä.

Hiljaisinta on Jarmo Alatarvaan mukaan nyt Kemi–Tornion alueella.

Lue seuraavaksi