1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Akateemikko Ilkka Hanskille muhkea palkinto

Tieteen akateemikko Ilkka Hanski on saanut ensimmäisenä eurooppalaisena Frontiers of Knowledge -palkinnon. Kahdeksatta kertaa jaetun merkittäville tieteen ja teknologian saavutuksille osoitetun palkinnon aiemmat saajat ovat yhdysvaltalaisia. Palkintosumma on 400 000 euroa.

tiede
Akatemiaprofessori Ilkka Hanski.
Akatemiaprofessori Ilkka Hanski.Timo Leponiemi / Yle

Espanjalaisen BBVA-säätiön Frontiers of Knowledge -palkinto myönnettiin Hanskille hänen uraauurtavasta työstään metapopulaatiobiologian alalla. 62-vuotias Ilkka Hanski nimitettiin akateemikoksi viime vuonna.

Helsingin yliopiston tiedotteen mukaan Hanski on saanut aiemmin kaksi muuta merkittävää palkintoa, joita niitäkään ei ole tähän mennessä myönnetty muille eurooppalaisille ekologeille: Balzan Prize for Ecological Sciences vuonna 2000 ja Crafoord Prize in Biosciences vuonna 2011.

Frontiers of Knowledge -palkinto perustettiin 2008 tuomaan tunnustusta merkittäville tieteen ja teknologian saavutuksille. Palkinnossa on kahdeksan kategoriaa: luonnontieteet, biolääketiede, informaatio- ja viestintäteknologia, ekologia ja suojelubiologia, ilmastonmuutos, talous ja liiketoiminta, kehitysyhteistyö ja nykymusiikki. Palkintosumma on 400 000 euroa.

Kaikki aiemmat ekologian ja suojelubiologian Frontiers of Knowledge -palkinnon saaneet ovat Yhdysvalloista. Nyt kahdeksatta kertaa jaettavan palkinnon ohessa BBVA-säätiö haluaa muillakin keinoin tukea yksilöitä ja ryhmiä, jotka työskentelevät paremman tulevaisuuden puolesta edistämällä tiedon, innovaatioiden ja kulttuurin levittämistä yhteiskunnassa.

Lue seuraavaksi